NIK GAUVING U USIJANJU DANA: Nenaučene lekcije pandemije, vakcina nije srebrni metak (KURIR TELEVIZIJA)
Foto: Printscreen

nismo blizu rešenju

NIK GAUVING U USIJANJU DANA: Nenaučene lekcije pandemije, vakcina nije srebrni metak (KURIR TELEVIZIJA)

Društvo -

Godinu dana od proglašenja pandemije svet zapravo nije ni za korak bliži rešenju problema. Svi oni koji su verovali u vakcinu kao "srebrni metak" koji će stvari vratiti na staro, u zabludi su baš kao i oni koji su na startu širenja bolesti svesno ili nesvesno potcenjivali njenu moć i posledice. Naročito dugoročne.

O tome koje su lekcije naručene, a koje tek treba naučiti u svetu loših đaka, razgovaramo sa Nikom Gauvingom, direktorom projekta "Promisli nezamislivo" i bivšim urednikom informativne redakcije BBC.

usijanje
foto: Printscreen

- Mislim da je ovo potpuni haos u Evropi. EU je potpuno zakazala. Ovo će sve biti loše za kredibilitet Unije, a tu su i druga pitanja, poput nacionalizma. Milim da je na delu pucanj u stopalo, sami sebi su pucali, to je pokazalo Britaniji koliko je EU neefikasna. Ovo su mračna vremena za EU. Vakcine su morali biti odobrene i da budu u prizovodnji.

- Lekcije nisu naučene, treba da su naučene puno ranije. Ja sam ranije upozoro da se ovako nešto može dogoviti. Šokantna je arogancija i neznanje i nedostatak vizije kod gotovo svih vođa. Pre godinu dana sam upozorio da će političke vođe omanuti. Bilo je dovoljno procena da će biti pandemija i da će one mnogo loše uticati. MIslim da dolaze vremena akutne osramoćenosti za mnoge političke vođe. Upamtite, klimatksa opasnost je mnogo veća od kovida.

- Privreda je bila zatečena, direktori nisu računali na epidemiju, ali je bilo i briljantnih privatnih icijativa. Ali većina se u privatnom sektoru jako muči. Promena od deset godina se dogodila za deset meseci, i mnogi su se prilagodili.

usijanje
foto: Printscreen

- Ne postoji politička i društvena solidarnost. Usporavanje ekonomije će biti opasno godinama, naročito za nižu srednju klasu i siromašne koji postaju siromašni. Biće strašnih društvenim promena i dubokih prestrojavanja. Stvari se neće prirodno popraviti, pritisnuti smo velikim dugovima a rdna mesta se gase. Ali ja verujem da zelena ekonomija ima ogroman potencijal.

- Političari moraju da održe balans novca prema velikim i malima. Ako ne bude poreza da se plati, to će stvoriti velike probleme. Ne želim da budem mračan, ima i pozitivnih stvari.

- Očekujem zbog pandemije preokrete. Ja nisam Bregzitovac, žalim zbog izlaska,ali to što se dogodilo sa vakcinom me je naterao da se zamislim. Postoje politički potresi jer vladajuća klasa nije ovo mogla da zamisli. Ranije je Janis Varufakis bio u pravu. Sistem je bio prespor da uoči jačinu krize. Mislim da nema više deoničarskog kapitalizma. Verujem da se stvari značajno menjaju. Nejednakosti se produbljuju, mnogi su danas daleko siromašniji nego ranije. To su ljudi koji su se ionako mučili. Propalis u pokšaji da smanjimo nejednakost.

usijanje
foto: Printscreen

- Proizvodnja vakcina je velika stvar. Iza na su dani koje poznajemo. Bližimo se danu kada će mašine još više raditi stvari pa će mnogi još brže ostajati bez posla.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track