UŽASNA ZVERSTVA USTAŠA! AVRAM IZRAEL: U Jasenovcu je mučki ubijeno čak 26 ČLANOVA moje porodice!
Foto: Beta, Printscreen

MONSTRUOZNI ZLOČINI

UŽASNA ZVERSTVA USTAŠA! AVRAM IZRAEL: U Jasenovcu je mučki ubijeno čak 26 ČLANOVA moje porodice!

Društvo -

Moja baka je htela da spase ćerku i jednoj časnoj sestri iz logora prepisala je plac u Sarajevu, samo da joj spase dete, a ova je uzela plac i potom devojku od 19 godina ipak prijavila ustašama

Čak 26 članova moje porodice mučki je ubijeno u koncentracionom logoru Jasenovac, a nije bio pošteđen ni moj sedmogodišnji brat od tetke. Moja baka je molila jednu časnu sestru da spase život očevoj sestri Eli, koja je tada imala samo 19 godina, i sakrije je u samostanu u zamenu za preskupi plac u centru Sarajeva.

Ta časna sestra je odvela Elu u samostan, plac je prepisan na nju, ali je onda kasnije ipak prijavila ustašama moju tetku, koju su potom odveli u Jasenovac! Monstruoznost te časne sestre išla je toliko daleko da se 1984. godine javila iz Nemačke, gde je posle rata pobegla, pokušavajući da proda taj naš plac!

Naš narod nikada ne sme i neće dozvoliti da se zaborave strahote koje su činili ustaše i nacistički režim!

Avram Izrael
foto: Privatna Arhiva

Preživela samo jedna

Ovo u emotivnoj ispovesti za Kurir priča Avram Izrael, legendarni načelnik beogradskog Centra za uzbunjivanje i obaveštavanje u vreme agresije NATO, čija je skoro cela porodica zatrta u logorima od Gradiške do Jasenovca, a koji kaže i da je Srbija napokon učinila veliki korak odlučivši da snimi film „Dara iz Jasenovca“ i pokaže istinu celom svetu.

- Živ se iz ratnog zarobljeništva vratio jedino moj otac, a preživela je samo jedna od njegovih sestara, jer ju je muž Hrvat odveo na Mljet, gde su je komšije sakrivale u podrumima od ustaških pogroma. Svi drugi su deportovani ozloglašenom železnicom u Jasenovac, odakle se niko nije vratio živ, i njihova imena se nalaze na zvaničnom spisku žrtava. Skoro cela porodica Izrael stradala je tada i nikada se nismo oporavili od te tragedije. Golgotu logoraša ne smemo ni zaboraviti ni oprostiti - kazao je drhtavim glasom Izrael, kome je nakon ovih sećanja i pozlilo.

Avram Izrael
foto: Privatna Arhiva

Poziv iz Nemačke

Da je stvarnost strašnija od filma, svedoči i priča o njegovoj tetki Eli, koju je časna sestra za novčanu naknadu sakrila u samostanu, a zatim je prijavila ustašama.

- Ela je, kao i svi drugi, ubijena u Jasenovcu, a sva imovina naše nekada bogate porodice opljačkana je, uništena ili oduzeta. Da stvar bude strašnija, 1984. godine oca je pozvao jedan pošteni advokat i odveo ga na stari plac u Sarajevu... S njim je stupila u kontakt iz Nemačke ta časna sestra, koja je želela da proda plac, nakon što je prodala Elin život... Advokatu je sve bilo sumnjivo i našao je mog oca, ali ta žena je nestala bez traga i glasa i nadam se da je skončala u mukama - kazao je Izrael i dodao da je svoje dve ćerke često vodio u Jasenovac kako bi bile svesne strahota i ubistava Srba, Jevreja i Roma u NDH u Drugom svetskom ratu, ali i drugim logorima širom Evrope.

Avram Izrael
foto: Privatna Arhiva

NATO bombardovanje

Spasavao sam Beograđane misleći na svoju porodicu

„Zaštitni glas“ 78 dana trajanja NATO bombardovanja SRJ bio je glas Avrama Izraela, koji je obaveštavao građane o vazdušnoj opasnosti, a ono što niko nije znao je to da su ga tada u stopu pratila sećanja upravo na golgotu sopstvene porodice. - Danas sam ponosni otac dve ćerke i deda tri unuke, a to je dokaz da život ne sme stati, ali se žrtava moramo sećati i nadam se da će u Beogradu napokon da se napravi i Memorijalni centar Staro sajmište, kako se ne bi zaboravio Holokaust - kaže Izrael.

Jelena Pronić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track