01:05

PREDSEDNIK VUČIĆ U SARAJEVU POSLAO SNAŽNU PORUKU: Koju god vakcinu da tražite, mi ćemo vam dati! (KURIR TELEVIZIJA)

na sarajevskom aerodromu

VUČIĆ U SARAJEVU DOČEKAN CRVENIM TEPIHOM, PREDAO 5.000 DOZA VAKCINA: Koju god da tražite, mi ćemo vam dati

Društvo -

Predsednik Aleksandar Vučić je danas u Sarajevu izrazio zadovoljstvo što je Srbija pomogla vakcinama BiH, čime će biti spaseni životi ljudi, ali i istakao da je ta donacija više od vakcina - pitanje poverenja jednih u druge, poručujući da bi u regionu trebalo da govorimo jednim glasom, jer smo onda snažniji i jači i možemo brže napred.

On je u obraćanju novinarima rekao i da ne misli da je Srbija blizu vanrednog stanja, kao i da će zamoliti Vladu Srbije za izgradnju još jedne kovid bolnice kod Novog Sada.

Na sarajevskom aerodromu Butmir, predsednika Srbije dočekali su predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik i bošnjački član Predsedništva Šefik Džaferović.

00:52

U prisustvu predsednika Srbije u Sarajevo stigle prve doze vakcina

Bilo je najavljeno da će Vučića na aerodromu dočekati kompletno Predsedništvo BIH, ali je izostalo prisustvo hrvatskog člana Željka Komšića, koji je kasnije ipak prisustvovao sastanku Vučića sa članovima Predsedništva BiH.

Inače, predsednik Srbije dočekan je na aerodromu u Sarajevu crvenim tepihom. Sa predsednikom Srbije u Sarajevu je i ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

1 / 7 Foto: Printscreen

- Nisam došao da posebno govorim o vakcinama. Obezbedili smo 10.000 Astrazeneka vakcina. Iz evropskih programa dobijaćemo AstraZeneku kao najčešću vakcinu. Srećan sam ako ćemo time da spasemo 5, 10 ili 20 života, to je važna i velika stvar. Na sastanku sa članovima predsedništva BiH, zamolio sam da napravimo veliki samit Srbije i BiH u Beogradu, najveći koji smo ikada napravili, da to bude samit poverenja i saranje - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle sastanka.

Aleksandar Vucic
foto: Printscreen

On je rekao i da je Srbija sada obezbedila ukupno 10.000 AstraZeneka vakcina za BiH, koje mogu da koriste i za 5.000 i za 10.000 ljudi, jer revakcinacija kod te vakicne ide za 12 nedelja. Dodao je da je na vlasti u Federaciji BiH da odluči na koji će način da upotrebi vakcine, da li će to biti za zdravstvene radnike u crvenim zonama.

- Vidim da neki imaju primedbe, koju god hoćete vakcinu naručite od ovih koje imamo. Mi smo sada naručili Modernu, pa ćemo ih imati pet. Tražite šta treba. Koju god da tražite mi ćemo vam dati - poručio je predsednik u Sarajevu.

Ne mislim da smo blizu vanrednog stanja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da ne misli da smo blizu vanrednog stanja.

- Dobio sam podatke jutros u 8 ali to nije reprezentativan uzorak. Zamoliću Vladu Srbije da izgradimo još jednu kovid bolnicu u okolini Novog Sada. Nešto sporije brojke rastu nego u novembru i decembru - rekao je Vučić.

Vučić je otkrio i da je život njegovoj majci spasla vakcina.

- Zaražena na dan kada je primila vakcinu, vakcina joj je spasla život. Ona je starija žena, zato je važno da se vakcine daju što pre. Kažete ne vlaljaju ove, kažite koje hoćete, dobićete!

Predsednik je istakao da smo snažniji ako govorimo jednim glasom.

- Ova donacija je više od vakcina, pitanje poverenja jednih u druge. Da ne živimo za to da opanjkavamo jedni drugi pred evropskim i svetskim zvančnicima, da ne govorimo iza leđa sve najgore jedni o drugima, jer smo sebi najpotrebniji, zato što živimo jedni sa drugima, jedni pored drugih. Bližeg nemamo - poručio je Vučić.

Vučić je izneo podatak da je trgovinska razmena u 2019. godini između Srbije i BiH bila 1,959 milijardi evra, da će ona biti manja za oko 10 odsto u 2020. zbog pandemije, ali da će ove godine ići na preko 2 milijarde, a da može da ide i na 3 milijarde, ako pametno i dobro radimo.

Kako je rekao, svi smo očekivali pomoć od nekih moćnijih od Srbije i BiH, ali je ta pomoć izostala, tako da moramo da se oslanjamo jedni na druge, jer ne možemo ni mi u Srbiji da budemo sreći, ako nisu srećni ljudi u Sarajevu, Banjaluci, Tuzli, Bijeljini, te je važno da to svi razumeju.

Aleksandar Vucic
foto: Printscreen

Predsednik je naglasio da će insistirati na tome da balkanski narodi mogu sami sebi najviše da pomognu, jer tek kada razumemo da mi jesmo snaga, da možemo da imamo najvišu stopu rasta u Evropi - zajedno možemo mnogo brže napred.

- To je politika i biće politika Srbije - poručio je Vučić.

Predsednik je izjavio da želi dobro zdravlje ljudima u BiH.

Aleksandar Vucic
foto: Printscreen

Dodik: Odnosi BiH i Srbije dobri

Milorad Dodik je tokom obraćanja potvrdio da je prihvaćen predlog predsednika Srbije da se za dva tri meseca u Beogradu organizuje forum između Srbije i BiH.

- Odnosi Srbije i BiH svakako su dobri, ali ima dosta otvorenih pitanja. Jedna od najboljih innicijativa dolazi od Vučić da se za dva tri meseca organizuje veliki forum u Beogradu, gde bi smo došli do rešenja koja će poboljšati saradnu BiH i svih koji imaju interese da se nađu na tržistu Srbije - rekao je Dodik.

Milorad Dodik
foto: Printscreen

Uoči odlaska, Vučić je za sarajevske medije, rekao da je veoma srećan što može da dođe u Sarajevo i da donese prve doze vakcina.

To, kaže, nije pomoć, već je "nešto što pripada jednako svima nama", a Srbija je, kako dodaje, "imala tu sreću da obezbedi više vakcina".

"To je ukupno 10.000 doza. Sutra 5.000 doza, a za koji dan još 5.000 doza. Mislim da je to posebno važno za zdravstvne radnike koji rade u crvenoj kovid zoni u BiH. Moja poruka je da mi moramo da se okrenemo jedni drugima, da ne mislimo da su nam svi drugi značajniji, a da je važno koliko ćemo toga lošeg da kažemo o onima koji su nam najbliži", naglasio je predsednik Srbije.

Vučić je podsetio da je i ranije govorio o balkanskim narodima koji imaju ogromnu snagu, ogromnu moć kada su jedinstveni. BiH je treća zemlja u regionu kojoj Srbija donira vakcine, nakon Severne Makedonije i Crne Gore.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track