01:51

OPOREZIVANJE PODRUMA? Razlike u procesau restitucije i lažne privatizacije (KURIR TELEVIZIJA)

povraćaj IMOVINE

OPOREZIVAĆE I PODRUME!? Bivši vlasnici, dobiće novčano obeštećenje u visini od 15 odsto vrednosti nepokretnosti (KURIR TELEVIZIJA)

Društvo -

One porodice i pojedinci kojima su komunisti u Srbiji posle Drugog svetskog rata konfiskovali imovinu, danas nakon vise decenija i nemilosrdnog zuba vremena prolaze pored kuća, stanova, velelepnih zdanja svojih predaka čekajući da ponovo budu na pragu svog doma ili da dobiju adekvatnu zamenu za sve ono što im je zbog ideoloških razloga oduzeto.

Bivši vlasnici, dobiće novčano obeštećenje u visini od 15 odsto vrednosti nepokretnosti, koja ne može da bude vraćana u naturalnoj restituciji. O značaju restitucije i zakonskim koracima govorimo sa predsednikom Udruženja Mreža za restituciju Miletom Antićem.

"To je jedan od suštinskih procesa decentralizacije, debirokratizacije, demilitarizacije, departizacije i denacionalizacije. Ono što nam je nedostajalo, a nažalost imamo poslednjih 30 godina lažne privatizacije, suštinske imovine kao procesa da pojedinac koji će postati vlasnik onoga što su posedovali njegovi preci, neće imati samo ličnu, već i poresku odgovornost", poručio je on.

Antić je naglasio da su danas imali razgovore sa premijerkom Anom Brnabić, naveli kao jedan od ključnih argumenata da sa svakim vraćenim kvadratnim metrom poslovnog prostora, stana, pa čak i podruma, oni mogu da se oporezuju.

"Država dobija stabilnog, dugoročnog, večitog poreskog obveznika kome će uvek moći da naplati porez, a to je suštinska razlika lažnih privatizacija i restitucije kao suštinskog procesa neophodne privatizacije", objasnio je Antić.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track