04:04

OKRŠAJ ZBOG BESPLATNIH UDŽBENIKA: Profesor Kavčić nudi knjige, autor Albijanić najavljuje tužbu (KURIR TELEVIZIJA)

polemika

OKRŠAJ ZBOG BESPLATNIH UDŽBENIKA: Profesor Kavčić nudi knjige, autor Albijanić najavljuje tužbu za krađu (KURIR TELEVIZIJA)

Društvo -

Profesor Aleksandar Kavčić, osnivač Fondacije "Alek Kavčić" našao se u centru pažnje javnosti kada je izvojevao besplatne udžbenike za prvi i drugi razred osnovne škole, ali izgleda da se ta odluka ne dopada baš svima!

Udžbenici su dostupni na sajtu Fondacije Alek Kavčić, a za nekoliko dana će biti objavljeni i kompleti udžbenika za peti i šesti razred. Udžbenici su odobreni od Ministarstva prosvete i Zavoda za unapređivanje vaspitanja i obrazovanja. Dozvoljena je njihova distribucija i umnožavanje. Kavčić je najavio da će uskoro početi i da štampa udžbenike jer nemaju sva deca pristup internetu.

- Nama je cilj da razbijemo iluziju da je štampa skupa.Štampa je jeftina, a pitanje je zašto su onda udžbenici skupi - pita se Kavčić i naglašava da pojedini izdavači pet puta više naplaćuju udžbenike nego što je njegova realna cena.

Međutim, Miloljub Albijanić, nekadašnji profesor u Matematičkoj gimnaziji i direktor Zavoda za udžbenike, a danas profesor na fakultetu kaže da besplatni udžbenici ne postoje, te da će protiv Kavčića pokrenuti sudski postupak za krađu intelektualne svojine.

- Ovo što priča profesor Kavčić je netačno. Bez ikakvog pitanja i odobrenja naš PDF se našao okačen na sajtu te fondacije. Kako to da kvalifikujem drugačije nego kao krađu - kaže Albijanić.

Vladimir Marić, direktor Zavoda za intelektualnu svojinu, institucije koja obeležava 100 godina postojanja, dao je definiciju intelektualne svojine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track