DRŽAVI DATA CENTAR U KRAGUJEVCU: Pomoć građanima i privredi u bezbednom čuvanju podataka
Foto: Shutterstock

zaštita

DRŽAVI DATA CENTAR U KRAGUJEVCU: Pomoć građanima i privredi u bezbednom čuvanju podataka

Društvo -

Građani i privreda Srbije državnim data centrom u Kragujevcu dobili su objekat koji je od velikog značaja za dalji razvoj elektronskih usluga i bezbednom čuvanju podataka, saopšteno je iz Kancelarije za informacione tehnologije Vlade Srbije.

Državni data centar u Kragujevcu otvoren je i pušten u probni rad u decembru prošle godine, a predstavlja najsavremeniji objekat tog tipa u regionu, namenjen čuvanju podataka i opreme.

Centar se nalazi na parceli od četiri hektara i predstavlja kompleks od dva objekta od ukupno oko 14.000 kvadratnih metara sa predviđenom instalisanom snagom u punom kapacitetu od 14 MW i kapacitetom od 1.080 REK ormana, koji se izvodi u tri faze.

Objekat je projektovan i izgrađen po najvišim tehničkim i bezbednosnim standardima i ispunjava najviši standard pouzdanosti.

Kragujevac je ispunio najviše kriterijume za izgradnju data centra - pored Univerziteta i autoputa, bilo je potrebno da je na drugoj tektonskoj ploči u odnosu na Beograd, da se proveri stogodišnji plana plavljenja, da se izbegnu koridori redovnih letova aviona, da postoji dovoljna udaljenost od brane, hemijskih postrojenja, aerodroma i vojne industrije, povoljna statistika zemljotresa u prethodnih 100 godina, redundantna telekomunikaciona, energetska i ostala neophodna infrastruktura.

Iz Kancelarije navode da državni data centar u Kragujevcu predstavlja još jedan snažan impuls daljem razvoju i IT sektora i inovacijama, tehnološkom preporodu i liderstvu Srbije u ovom delu Evrope.

Usluge Državnog data centar, pored državne uprave i lokalne samouprave, koriste i komercijalni korisnici, a deo resursa je dostupan i naučno-tehnološkim parkovima i startapovima.

Svoje podatke u ovom objektu skladište i američki IBM i kineski Huavei, kao i brojne domaće IT kompanije koji su već potpisale komercijalne ugovore.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track