DR TIODOROVIĆ UOČI KONAČNE ODLUKE KRIZNOG ŠTABA: Od ponedeljka škole ostaju otvorene za mlađe osnovce?
Foto: Zorana Jevtić, Shutterstock

danas konsultacije

DR TIODOROVIĆ UOČI KONAČNE ODLUKE KRIZNOG ŠTABA: Od ponedeljka škole ostaju otvorene za mlađe osnovce?

Društvo -

Stariji razredi osnovnih škola i srednjoškolci nastavljaju onlajn

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović kaže da će najverovatnije od ponedeljka škole ostati otvorene za niže razrede (od prvog do četvrtog razreda), a da će viši razredi osnovne škole i srednjoškolci nastaviti nastavu da prate onlajn i naredne nedelje.

On je rekao da će pozvati sve poslodavce da ukoliko je moguće dozvole zaposlenima rad od kuće, kako bi bar jedan od roditelja mogao da bude sa decom.

- Uputićemo i poziv da deca ostanu kod kuće sa roditeljima, ukoliko je to moguće. Moraćemo da ostavimo da rade škole za niže razrede, tu nema diskusije. Ostali će nastaviti još sledeću nedelju onlajn - rekao je Tiodorović.

Inače, medicinski deo Kriznog štaba danas ima konsultacije sa predstavnicima Vlade, nakon čega će se znati svi detalji o daljem radu škola.

Tiodorović navodi da lokalni krizni štabovi imaju mogućnost da u sredinama gde broj zaraženih eksponencijalno raste predloži da sve škole pređu na onlajn nastavu. Ali samo u pojedinim lokalnim samoupravama, ne u celoj Srbiji.

- Moramo da budemo realni da obezbedimo da roditelji mogu da rade - rekao je Tiodorović i podsetio na zakonsku odredbu da deca do 12 godina ne mogu sama da ostanu kod kuće.

On smatra da će eksponencijalni rast broj zaraženih za nekoliko dana da stane i da će sledeće nedelje, oko utorka ili srede, polako doći do zaravnjenja krive.

- Negde će to biti brže, negde sporije. To ne važi za Kraljevo koje ima strašan skok ili Novi Pazar koji je bezmalo u situaciji koju je imao letos. U tim lokalnim zajednicama se radi io visokom nepoštovanju mera koje su predviđene - rekao je Tiodorović.

(Kurir.rs/ Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track