MINISTAR RUŽIĆ: Predškolsko obrazovanje važno za prava deteta
Foto: ministarstvo prosvete

značaj vaspitanja i obrazovanja u ranom uzrastu

MINISTAR RUŽIĆ: Predškolsko obrazovanje važno za prava deteta

Društvo -

Srbija prepoznaje značaj predškolskog obrazovanja kao najbolji način za ostvarivanje prava svakog deteta, izjavio je danas ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić na onlajn skupu povodom potpisivanja Sporazuma o saradnji sa šest lokalnih samouprava u projektu "Podrška lokalnim samoupravama za širenje dobrih politika i praksi podrške roditeljstvu".

Opštine koje su potpisale sporazum i koje su nosioci tog projekta su beogradska opština Palilula, grad Novi Sad, Kragujevac, Bor, Vranje i Novi Pazar, a ministar Ružić kazao je da i taj projekat ima za cilj da ojača mrežu integrisane podrške u oblasti razvoja dece na ranom uzratsu kroz unapređenje usluga deci, roditeljima i starateljima uspostavljanjem intersektorske saradnje na lokalnom nivou.

Kako je naveo, dugi niz godina delatnost predškolskih ustanova razvijana je kao multifunkcionalna, a integrisani sistem predškolskog obrazovanja i vaspitanja obezbedio je ostvarivanje različitih funkcija, podršku celovitom razvoju i dobrobiti dece, preventivnu zdravstvenu i socijalnu zaštitu dece, kompenzatornu funkciju, podršku razvijanja osnova ključnih obrazovnih kompetencija za celoživotno učenje, podršku porodici u ostvarivanju svoje vaspitne funkcije.

Prema njegovim rečima, u Strategiji razvoja obrazovanja do 2020. godine, kao i u novoj Strategiji od 2020. do 2030. godine, potsicanje razvoja i učenja od najranijeg uzrasta, inkluzivno vaspitanje i obrazovanje, postavljeni su kao prioriteti obrazovne politike.

- Prepoznato je da rano uključivanje dece u kvalitetno predškolsko obrazovanje i vaspitanje, ali i intersektorsko povezivanje, uvezana podrška različitih sistema sa ciljem jačanja podrške porodici, snažno doprinosi dobrobiti i kvalitetu života dece uopšte - kazao je Ružić.

Dodaje da podržava i napredovanje dece u razvoju i učenju što doprinosi kasnije prevenciji siromaštva i socijalne isključenosti kroz ostvarivanje vaspitanja i obrazovanja.

- Težimo i razvijamo predškolsko obrazovanje i vaspitanje koje će biti dostupno svoj deci, koje uvažava potrebe dece i porodice, koje je otvoreno u građenju odnosa s porodicom i svim delovima obrazovanja - istakao je Ružić.

Kako je naveo, prepoznajući značaj vaspitanja i obrazovanja u ranom uzrastu, Ministarstvo radi na unapređivanju kvaliteta predškolskog vaspitanja i obrazovanja i u tom smislu sprovodi niz sinhronizovanih inicijativa i projekata koji doprinose, između ostalog, razvoju intersektorske saradnje i unapređenju integrisane društvene brige o deci na lokalu.

Kroz različite projekte upravo se ti ciljevi dostižu, kaže Ružić i dodaje da projekat inkluzivnog predškolskog vaspitanja i obrazovanja koje se finansira iz sredstava Međunarodne banke za obnovu i razvoj, obuhvata 34 lokalne jedinice i unapređuje sištem sektorske saradnje i podržava razvoj roditeljskih kompetencija.

Takođe, kroz projekte podržano je kreiranje i ostvarivanje kraćih kvalitetnih programa predškolskog vaspitanja i obrazovanja, naveo je Ružić i kazao da je njima do sada obuhvaćeno 3.000 dece.

(Kurir.rs/ Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track