PODRŠKA RODITELJIMA U ŠEST OPŠTINA I GRADOVA SRBIJE: Pomoć u najranijem razvoju dece
Foto: Profimedia

dobra vest

PODRŠKA RODITELJIMA U ŠEST OPŠTINA I GRADOVA SRBIJE: Pomoć u najranijem razvoju dece

Društvo -

Potpisivanjem sporazuma o saradnji šest gradova i opština danas je zvanično počela realizacija projekta "Podrške lokalnim samoupravama za širenje dobrih politika i praksi podrške roditeljstvu", koji realizuje Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) uz podršku UNICEF-a u Srbiji.

Šest lokalnih samouprava - beogradska opština Palilula, Novi Sad, Kragujevac, Bor, Vranje i Novi Pazar, korisnici su projekta, a prioritet je zajednički - briga o ranom razvoju dece i podrška roditeljstvu.

Podrška se ogleda u unapređenju usluga i programa podrške roditeljstvu i ranom razvoju kroz jačanje kapaciteta jedinica lokalne samouprave za međusektorsku saradnju u obezbeđivanju kontinuiteta, kvaliteta, dostupnosti usluga podrške roditeljstvu, posebno ugroženim porodicama.

Specijalna savetnica za ciljeve održivog razvoja - Agende 2030 pri kabinetu premijera Srbije Slavica Djukić Dejanović kazala je da postoji rizik da se postojeće nejednakosti prodube što bi moglo da pojača roditeljski stres i obeleži rani razvoj dece kovidom 19.

To iziskuje, kako kaže, sprečavanje nastanka barijera za decu i porodicu, ali i za sisteme i njihove podrške.

Posvećenost ranom razvoju dece je jedan od najdelotvornijih segmenata javnih politika svakog društva, kaže Djukić Dejanović i dodaje da iz tog razloga briga o ranom razvoju dece je upravo i prepoznata kao jedan od prioriteta 21. veka i integrisana je u ciljeve održivog razvoja Agende 2030.

"Samo udruženim naporima možemo da dođemo u one iskorake da roditeljstvo u najvažnijem životnom periodu deteta pozicioniramo u centar političke i društvene pažnje i usmerimo resurse da na kvalitetan i efikasan način podržimo, pre svega, decu najsenzitivnijih porodica", kazala je Djukić Dejanović Direktorka UNICEF-a u Srbiji Dejana Kostadinova navela je na onlajn skupu da je svim roditeljima potrebna sistemska podrška na njihovom putu roditeljstva.

Kako je navela, ta podrška je ključna u odgovoru na razvojne potrebe deteta i jedan je od načina prevencije nasilja nad decom.

Pozdravila je napore Vlade Srbije koja je, kako kaže, već prepoznala potrebu da uloži u rani razvoj dece.

"Sada je neophodno usaglašeno delovanje između sektora zdravlja, obrazovanja i socijalne zaštite", kazala je Kostadinova.

Generalni sekretar SKGO Djorđe Staničić istakao je da je zadatak te organizacije da pruži podršku lokalnim samoupravama da razviju i unaprede postojeće javne politike i procedure radi jačanja sistema podrške roditeljima i starateljima u prvim godinama odrastanja deteta.

"Veoma je važno da sistemski ukažemo na činjenicu da je društvu od primarnog značaja da dete bude u fokusu, a to dete treba da ima roditelje koji su dovoljno kompetentni i psihički stabilni da odgovore na sve potrebe njegovog razvoja u ovim zahtevnim vremenima", istakao je Staničić.

Projekat se realizuje kao deo programa "Podrška podsticajnom roditeljstvu kroz igru", koji zajedno sprovode UNICEF, SKGO, Gradski zavod za javno zdravlje Beograd, Republički institut za socijalnu zaštitu, Savez udruženja medicinskih sestara predškolskih ustanova Srbije, Harmonija - Centar za podršku ranom razvoju i porodičnim odnosima i Institut za psihologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, uz podršku LEGO Fondacije.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja