ČUVENI TRAVAR OTKRIO DREVNI RECEPT ZA LEKOVITE KAPI: Podižu imunitet, čiste krv, a prave se od biljke koja raste ŠIROM SRBIJE
Foto: RINA

počela sezona

ČUVENI TRAVAR OTKRIO DREVNI RECEPT ZA LEKOVITE KAPI: Podižu imunitet, čiste krv, a prave se od biljke koja raste ŠIROM SRBIJE

Društvo -

Čak i stari Rimljani su poznavali tajne divljeg medveđeg luka ili sremuša.

To je samonikla biljka koja je do pre neku godinu bila neopravdano zapostavljena, apsolutni je dar prirode, hrana, lek i začin, a zovu ga i ubica otrova.

Sezona sremuša počinje u proleće, a april i maj su pravi meseci sremuša.

Momčilo Antonijević, novinar i narodni travar, kaže da je prvi sremuš već stigao. Već dve tri nedelje ga ima na pijacama.

- U ranim prolećnim mesecima koristi se list sremuša dok biljka ne procveta jer tada lekovita svojstva nestaju. Sremuš treba koristiti svakog dana kad je svež. Sadrži etarska ulja, sadrži alin, kao beli luk. Lep je u salatama - istakao je travar gostujući na RTS.

Medveđi luk ili sremuš

- Važan je za čišćenje organizma. Zato se zove medveđi luk jer medved kad se probudi iz zimskog sna prvo pojede sremuš. Dobar je protiv infekcija gornjeg respiratornog trakata. Utiče na viruse, snažan je antiseptik i stimuliše imuni sistem - navodi Antonijević.

Ističe da se koren koristi u avgustu i da je važan za organe za varenje, a blagotvorno deluje i na kardiovaskularni sistem. Poboljšava cirkulaciju i preventivan je za srčane udare.

Napominje da je dobro uzimati i kapi od sremuša, a naglašava da postoji i ulje od sremuša koje se koristi u kulinarstvu.

- Važno je istaći da kad se bere u prirodi treba voditi računa da se ne pomeša sa đurđevkom, koji nije biljka za kućnu upotrebu. Lako ih je razlikovati jer listovi sremuša mirišu na beli luk - savetuje travar.

Recept za kapi od sremuša

Dve veze svežeg sremuša staviti u teglu i preliti sa 250 grama 70-procentnog alkohola, zatvorite, promućkajte i držite na tamnom i hladnom mestu 12 dana. Potrebno je da s vremena na vreme promućkate sadržaj u tegli, a nakon 12 dana ga procedite.

Petnaest kapi od sremuša sipa se u šolju čaja od lanenog semena koji se pravi tako što se jedna kafena kašičica celog lanenog semena prelije šoljom ključale vode, promeša, poklopi i ostavi da stoji pola sata i procedi.

Pije se tri puta na dan, ali oni koji imaju čir na želucu ili dvanaestopalačnom crevu treba da pripaze.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track