PREDLOG MINISTARSTVA PROSVETE KRIZNOM ŠTABU: Đaci onlajn do daljeg, dolazak u školu samo radi ocenjivanja!
Foto: Tanjug Printscreen

u manjim grupama

PREDLOG MINISTARSTVA PROSVETE KRIZNOM ŠTABU: Đaci onlajn do daljeg, dolazak u školu samo radi ocenjivanja!

Društvo -

BEOGRAD - Pokrajinski sekretar za zdravstvo dr Zoran Gojković saopštio je jutros, posle završene sednice Kriznog štaba, da je Ministarstvo prosvete Srbije iznelo predlog da đaci, koji su od početka na onlajn nastavi, tako i nastave do daljeg a da u školu dolaze samo radi ocenjivanja u manjim grupama.

Gojković je naglasio da nema ublažavanja mera jer je broj zaraženih i dalje visok.

- Mere su doprinele da nemamo eksponencijalni rast novozaraženih, ali je taj broj i dalje visok. Neophodno je strogo pridržavanje mera i vakcinacija+ - dodao je doktor.

Aktuelne mere daju rezultate

Na današnjoj sednici Kriznog štaba analizirana je trenutna epidemiološka situacija u Srbiji i konstatovano je da aktuelne mere daju rezultate, saopštio je pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković. Gojković je, posle sednice Kriznog štaba, u izjavi novinarima rekao da i dalje postoji veliki broj novozaraženih građana.

"Svakodnevno se taj broj povećava minimalno na prethodni dan što govori da usvojene mere deluju. Taj broj je i dalje visok i jednostavno potrebno je da nastavimo što smo radili do sada da se svi maksimalno pridržavamo postojećih mera i da se vakcinišemo. Vakcine su ono što nas jedino može dugoročno izvući iz epidemije", naglasio je on.

Ukazao je da je analiziran i zahtev Ministarstva prosvete da se omogući prvenstveno đacima koji su od početka godine na onlajn nastavi, uz sve moguće epidemiološke mere, da se ocenjuju u malim grupama u školama gde postoji takva mogućnost.

Ministarstvo će, najavio je, u kordinaciji sa lokalnim samoupravama pokušati da iznađe mogućnosti da učenici, gde je neophodno da se ocene, a za to je potreban lični kontakt, dozvoli da to urade.

Gojković je dodao da je danas razgovarano i u vezi ulaska građana Srbije u zemlju koji su potpuno vakcinisani. Vlada će uredbom, kako je objasnio, precizirati da svi oni koji budu potpuno vakcinisani, sa potvrdom o vakcinaciji iz Srbije, dobiju mogućnost da uđu u zemlju bez PCR testa I bez izolacije. Isto važi i za strane državljane, koji će bez PCR testa I karantina moći da uđu u Srbiju ako su potpuno vakcinisani vakcinama iz Srbije.

"Potpuna vakcinacija podrazumeva dve doze Fajzerove, Sputnjik V I Sinofarm vakcine. S obzirom da AstraZeneka u ovom trenutku ima samo jednu dozu, podrazumeva se da je jedna doza u ravni sa ove tri vakcine koje zahtevaju dvostruku imunizaciju", objasnio je Gojković.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track