DR RSOVAC ZA KURIR O VAKCINACIJI MALIŠANA: Logično je da se vakcinišu i deca, jer i u toj populaciji ima onih sa komorbiditetima!
Foto: Printscreen YouTube

imunizacija

DR RSOVAC ZA KURIR O VAKCINACIJI MALIŠANA: Logično je da se vakcinišu i deca, jer i u toj populaciji ima onih sa komorbiditetima!

Društvo -

Pulmolog dr Snežana Rsovac, načelnica pedijatrijske i neonatološke intenzivne nege u Tiršovoj u Beogradu kaže za Kurir da se o vakcinaciji dece vakcinom protiv koronavirusa može govoriti tek kada sva ispitivanja budu završena, ali da je logično da se, ukoliko je bezbedna, primenjuje i na najmlađima.

Dr Rsovac kaže da i u toj populaciji postoje oni koji su podložni lošijem toku kovid infenkcije.

- Britanski soj je ovog puta značajno pogodio i decu, te se najmlađi zaražavaju mnogo više nego prethodnih meseci. Međutim, iako deca, i dalje, retko imaju težu kliničku sliku, niko ne može predvidi kako će koje od njih odreagovati. Logično je da, kada se već razvija neka vakcina, ona razvija i za dečiju populaciju. Imamo, nažalost, i decu sa komorbidetima, koja samim tim mogu biti podložnija lošijem toku kovid infekcije - kaže dr Rsovac povodom najave američkih medija da bi do jeseni već moglo da se počne sa vakcinacijom dece od 12 do 16 godina, a 2022. i mlađih od 12 godina.

Dr Rsovac kaže da struka još uvek čeka zvanična saopštenja od strane farmaceutskih kompanija, te da se o vakcinaciji može govoriti tek kada sve bude na naučnim temeljima ispitano i dokazano.

- Međutim, kada su u pitanju zarazne bolesti, generalno sam uvek za prevenciju vakcinacijom - zaključuje ona.

(Kurir.rs/R.K.)

Bonus video:

01:42

Sat otkucava: Dan borbe protiv tuberkuloze

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja