USVOJEN NOVI PROTOKOL ZA KOVID PACIJENTE: Važan antivirusni lek ODSAD SE DAJE I U KOVID AMBULANTAMA! U terapiji i Trampov lek!
Foto: Kurir/S.S.

KURIR SAZNAJE

USVOJEN NOVI PROTOKOL ZA KOVID PACIJENTE: Važan antivirusni lek ODSAD SE DAJE I U KOVID AMBULANTAMA! U terapiji i Trampov lek!

Društvo -

BEOGRAD - Srbija je usvojila i 11. verziju Protokola za lečenje pacijenata sa kovidom 19, a novina je što je u njemu upravo nabavljeni "bamlanivimab", američki lek od antitela, namenjen obolelima s faktorima rizika koji nisu za bolnicu.

Ali i ne smeju biti u kovid bolnici jer poenta ovog leka jeste da se spreči vezivanje i širenje korone, te se pacijenti moraju zaštititi od dodatnih količina virusa. A velika novina je i to da antivirusni lek "favipiravir" od sada mogu davati i doktori u kovid ambulantama lakšim slučajevima koji su na kućnom lečenju, a ne samo u bolnicama kao do sada, saznaje Kurir.

INDIKACIJE ZA PRIMENU BAMLANIVIMAB

Pacijenti pod povećanim rizikom za pojavu teške forme kovida 19 zbog:

- BMI =35 (indeks telesne mase, prim. nov.)

- Hronično oboljenje bubrega

- Dijabetes

- Imunosupresivno oboljenje

- Primaju trenutno imunosupresivnu terapiju

- 65 i više godina

- 55 i više godina, a imaju pridruženo kardiovaskularno oboljenje ili hipertenziju ili hroničnu opstruktivnu bolest pluća/drugo teško respiratorno oboljenje

Neutrališuća monoklonska IgG1 antitela (bamlanivimab, casiriviab/imdevimab i slični lekovi, kako to piše u protokolu)vezuju se za spajk (S) protein virusa i tako sprečavaju ulazak korone u ćelije. Ovim antitelima lečio se i bivši predsednik SAD Donald Tramp, a primenjuje se kod pacijenata koji imaju visok rizik nastanka teških formi kovida. Bamlanivimab, prema protokolu, propisuje tročlani konzilijum, u kome mora biti bar jedan infektolog.

Daje se kao infuzija u dnevnoj bolnici prijemno-trijažnog centra, a pacijent se potom pušta kući uz redovno praćenje. Lek je, piše u protokolu, najbolje primeniti u prva dva dana od pozitivnog PCR nalaza ili od početka tegoba, a može se dati do 10. dana.

Lek
foto: Printscreen

- Pacijenti ne mogu biti hospitalizovani u kovid bolnicama/centrima tokom bolesti zbog mogućnosti reinfekcije. Ako se hospitalizuju zbog nekovid -19 bolesti moraju biti izolovani od ostalih bolesnika ili se dalje prate ambulantno nakon infuzije. U slučaju dalje progresije bolesti hospitalizuju se u kovid bolnicama/centrima i leče prema ovom protokolu - važna je napomena koja piše u 11. protokolu, u kom se dodaje i da svi pacijenti moraju potpisati informisani pristanak, nakon što im je detaljno objašnjen postupak.

Već je uvezeno prvih 1.800 doza " "bamlanivimab", koji kako je rekao predsednik Srbije Aleksandra Vučić košta 600 dolara, a pacijenti će ga besplatno dobijati.

Srdjan Pesic
foto: Privatna Arhiva

Prof. dr Srđan Pešić, klinički farmakolog ističe za Kurir da je sjajno što je Srbija nabavila " "bamlanivimab", ali, budući da je skup, pa se ne može nabavljati u neograničenim količinama, uvek će ga trebati više.

- Odlično je što imamo i ovaj lek, siguran sam da će imati efekta u lečenju. Međutim, ako pogledate indikacije bar polovina od nekoliko hiljada svakodnevno novozaraženih trebalo bi da primi " "bamlanivimab", a toliko ga nećemo imati, to je lek za bogate zemlje. I onda je pitanje kome ga dati i kako će to u praksi izgledati. Lekar iz kovid ambulante odlučuje ko ide na konzilijum, pa treba li uput za konzilijum, pa da li će se tu 3-4 dana izgubiti i da li će, naposletku, biti kasno za primenu ovog leka - naglašava prof.

Pešić i dodaje da " "bamlanivimab" može da se kombinuje sa svim ostalim lekovima jer su ovo antitela, ali i da je važno da dok ne počne da deluje pacijent nikako ne bude u kovid bolnici kako ne bi pokupio još virusa.

Ne davati antibiotike rutinski!

U protkolu je i ranije bilo naglašeno da se antibiotici ne smeju davati rutinski, a sada je dodata još jedna važna napomena koja je, takođe, napisana crvenim slovima:

- Ne davati antibiotike rutinski! Zbog rizika ozbiljnih neželjenih dejstava i rastuće rezistencije na antimikrobne lekove.

A po prvi put od kada je korona došla lekari u kovid ambulantama mogu da daju i antivirusnu terapija "favipiravir" i to pozitivnim pacijentima s vrlo blagom kliničkom slikom. Do sada su takvima davali samo vitamine i simptomatsku terapija, najčešće antibiotik, a ovaj popularni antivirusni lek bio je namenjen isključivo hospitalizovanim pacijentima. Terapija "favipiravirom", koji treba da spreči razmnožavanje korone u ćelijama, kako stoji u protokolu počinje najkasnije petog dana od početka tegoba i to tableta od 1.600 mg na 12 sati prvi dan, a sledeća četiri dana po 600 mg na 12 sati.

- Odavno se borimo da "favipiravir" uđe u kovid ambulante, to je sjajna vest za sve obolele. Taj lek, koji mora da se da u prvih pet dana bolesti, ne treba da bude isključivo u bolnici, već i u kovid ambulanti jer ljudi obično legnu u bolnicu 7-8. dana, a tada je za "favipiravir" kasno. "Favipiravir" se baš pokazao kao efikasan i odlična je stvar što će ga pacijenti odmah dobijati - ističe prof. Pešić i dodaje da sad imamo dva antivirusna leka "favipiravir" za ranu fazu bolesti i "remdesivir", koji se daje kasnije.

KONTRAINDIKACIJE ZA PRIMENU BAMLANIVIMABA:

- Alergija i/ili hipersenzitivnost aktivnu supstancu ili na pomoćne sastojke injekcije

- Teža klinička slika gde je hospitalizacija (i/ili primena kiseonika) neophodna radi lečenja

- Trudnoća i dojenje

(Kurir.rs/J.S.Spasić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track