ŠTA STE PROMENILI KOD SEBE? Je li se i kod vas virtuelni život odomaćio?
Foto: Shutterstock

ŠTA STE PROMENILI KOD SEBE? Je li se i kod vas virtuelni život odomaćio?

Društvo -

Sećate li se futurističkih, naučno-fantastičnih filmova u kojima vidimo 2020. kao godinu letećih automobila, hologramskih projekcija i veštačke inteligencije koja je preuzela ljudski oblik?

Iako smo još daleko od takvog scenarija, svet je, čini nam se, ubrzao "daleku budućnost" i uveliko je živi. Tako medicina daleko brže napreduje, a tehnologija preko noći svetu predstavlja nove izume na raznim poljima.

Sve je to uslovilo naša "nova normalnost“ koju značajno intenzivnije živimo od nastanka pandemije. A jesmo li uvek toga svesni? Evo nekoliko primera.

Veštačka inteligencija

Veštačka inteligencija za naše prostore i dalje je daleka budućnost, ali humanoidni roboti ipak nisu naučna fantastika za, recimo, stanovnike Japana. Prošle godine pažnju svetskih medija je zaokupio robot u jednoj japanskoj sportskoj radnji koji pruža kupcima pomoć da pronađu proizvod i opominje na nošenje maske. Ipak, možda i preteču veštačke inteligencije koristimo svakodnevno i to putem svojih telefona. Siri ili Aleksa zaista čine sve telefone „pametnijima“ jer prepoznaju naš glas, vrše zadate komande, ali i odgovaraju na naizgled lična i svakodnevna pitanja.

virtuelni zivot
foto: Promo

Online kupovina je postala više od toga

Još jedna ogromna promena desila se svuda u svetu, a to je ekspanzija online kupovine. Sada već svi kupujemo svakodnevne potrepštine putem interneta, a otišli smo i korak dalje. U periodu kada je važna fizička distanca, pojedine kompanije pronašle su nove načine da stignu do korisnika, njegovih želja i potreba. Sve ono za šta biste ranije morali da izađete iz kuće. Najsvežiji primer je IQOS virtuelna prodavnica kompanije Filip Moris, što je ujedno i dokaz da se s korisnicima može razgovarati i bez kontakta uživo. U ovoj virtuelnoj sobi, korisnike, u realnom vremenu, IQOS ekspert informiše o naučno utemeljenoj tehnologiji koja stoji iza ovog proizvoda, koji je bolja alternativa za punoletne pušače od nastavka pušenja.

virtual store
foto: Shutterstock

Video konferencije i pozivi

Sigurno ste se svi barem nekoliko puta u poslednjih godinu dana zapitali – zašto nismo ranije uveli online video konferencije i sastanke?

Pandemija je bez sumnje ubrzala digitalizaciju, posebno u nerazvijenim zemljama. Danas je zato postalo potpuno normalno da imamo sastanke sa ljudima koji su na nekoliko strana sveta, da prisustvujemo konferenciji do koje bismo ranije stizali samo avionom. Jedino ostaje dilema da li će online život biti naša navika i nakon pandemije?

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track