VODIČ ZA LETOVANJE U GRČKU: Na more od sredine aprila s bilo kojom vakcinom ili negativnim testom!
Foto: EPA/GEORGI LICOVSKI

postignut dogovor

VODIČ ZA LETOVANJE U GRČKU: Na more od sredine aprila s bilo kojom vakcinom ili negativnim testom!

Društvo -

Građani Srbije će već od sredine aprila s bilo kojom vakcinom ili uz negativan PCR ili brzi antigenski test moći napokon da otputuju u Grčku, na šta većina čeka već više od godinu dana!

Iako sezona u Grčkoj zvanično počinje tek 14. maja, na sastanku ministara turizma dve zemlje Tatjane Matić i Harisa Teoharisa juče je dogovoreno da će Srbi već od sredine aprila moći da pređu granicu sa Grčkom, čim je Srbija postala, nakon SAD, Velike Britanije, Izraela i Kipra, peta zemalja na svetu čijim stanovnicima je ovo omogućeno.

Grčki ministar Teohris je na konferenciji za novinare rekao da će njegova zemlja prihvatiti sve vakcine, uključujući i kinesku i rusku, iako one još nisu prihvaćene na nivou EU.

- Veliki deo Srba se vakcinisao vakcinama koje nisu priznate u EU. Bez obzira na to, ne postoji povećan rizik od bilo koje vakcine. Za decu do 10 godina nije potrebna vakcina, niti PCR test, a za starije od 10 godina potreban je negativan test. Kako se tokom leta ne bi stvarale gužve na grčkim granicama, osim graničnog prelaza sa Bugarskom, Grčka će otvoriti još dva granična prelaza sa Severnom Makedonijom za dolazak turista iz Srbije.

Ministarka Tatjana Matić kazala je da činjenica da je Srbija lider u Evropi i svetu po broju vakcinisanih znatno olakšava pregovore u vezi sa putovanjem naših građana u druge zemlje.

- Svi građani Srbije koji su prošle godine uzeli zamenske vaučere imaće ove godine prednost u realizaciji aranžmana jer, prema podacima Jute, zaključeno je 140.000 ugovora, što znači da je reč o oko 220.000 građana koji bi trebalo da ostvare svoja prava. Oni će apsolutno imati prednost, mogu da očekuju do kraja godine da će moći da ostvare svoje vaučere u Grčkoj čim se otvori letnja sezona - rekla je Matićeva.

Milan Lainović, vlasnik jedne od najvećih turistički agencija u Srbiji, kaže za Kurir da je juče bio veliki dan za Srbiju jer se ovim rešava dobar deo problema u srpskom turizmu, a koji traju već više od godinu dana:

- Ovo je velika i dobra stvar za turizam, srpska vlada i ministarka turizma Tatjana Matić pokrenuli su čitavu priču i želim da im se zahvalim na tome. Ulazak u Grčku će biti brz, lak i jednostavan sada. Telefoni kod nas zvone od jutra, građani su presrećni i već se raspituju za aranžmane na svojim omiljenim destinacijama. Iskreno se nadam da će i zemlje Evrope slediti primer Grčke, naravno uz sve mere opreza i u zavisnosti od epidemiološke situacije.

Šta vam treba za ulazak Grčku

- Potvrda o vakcinaciji bilo kojom vakcinom dostupnom u Srbiji

- Negativan PCR test na koronavirus ukoliko nemate vakcine

- Negativan brzi antigenski test na kovid 19 ako se niste imunizovali

- Za decu stariju od 10 godina potreban je negativan test, za mlađe ne treba ništa

- Građani sa zamenskim vaučerima imaće prednost u realizaciji aranžmana

- U probnoj sezoni biće otvorena dva prelaza preko Bugarske

- Od 14. maja otvara se i prelaz Evzoni preko Severne Makedonije

Aleksandar Seničić, Juta

Čekamo potpisivanje sporazuma

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (Juta) Aleksandar Seničić najavio je da će svi detalji o uslovima putovanja za Grčku biti precizirani za 15 dana: - U narednih 15 dana treba očekivati potpisivanje sporazuma dve zemlje i da će se tada konkretno znati još neki detalji. Imamo uveravanja sa grčke strane da ćemo do sredine ili kraja maja imati mogućnost i da putujemo preko Severne Makedonije, da će prelaz Evzoni biti otvoren, dok će se dotad u Grčku ulaziti preko Bugarske.

Komšije prelomile

U Sloveniju samo sa Fajzerovom ili antitelima

Ulazak u Sloveniju od juče je dozvoljen putnicima koji dokažu da su preboleli koronavirus ili su još imuni, odnosno ukoliko predoče dokaz da su bili pozitivni pre najmanje tri sedmice, a najviše šest meseci od dolaska na granicu. Ulazak će biti dozvoljen i onima koji predoče potvrde o vakcinisanju protiv kovida 19, najmanje sedam dana nakon primanja druge doze "Bajontek-Fajzerove" vakcine ili najmanje 14 dana nakon dobijanja "Modernine". Kada je reč o vakcinaciji "Astra Zenekinom" vakcinom, nakon dobijanja prve doze mora proći najmanje 21 dan, preneli su slovenački mediji.

Kovid pasoši za EU od 15. juna

EU planira da od 15. juna počne sa primenom digitalnih zelenih sertifikata, koji bi trebalo da sadrže informacije o vakcinaciji, negativnom PCR testu ili prisustvu antitela, u cilju relaksacije putovanja unutar EU. U Briselu naglašavaju da će i građani trećih zemlja, uključujući i Srbiju, imati načina da dobiju ovaj dokument, kojim bi trebalo da se olakša slobodno kretanje unutra EU u toku pandemije. Zemlje članice biće u obavezi da prihvate sertifikate koji se odnose na vakcine priznate od strane EMA, a da same odluče da li će prihvatiti i druge vakcine, objašnjavaju u EK.

Kurir.rs/Jelena Pronić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track