OVO JE DANICA, BEBA NASTALA OD ZAMRZNUTOG EMBRIONA Mama Marija za Kurir: Ona je moje Eskimče!
Foto: Privatna Arhiva

MILJENICA CELE SRBIJE

OVO JE DANICA, BEBA NASTALA OD ZAMRZNUTOG EMBRIONA Mama Marija za Kurir: Ona je moje Eskimče!

Društvo -

Danica je beba koja je počela svoj život u zamrzivaču na -190 stepeni i u tečnom azotu. Tu je, kao embrion, provela osam meseci, pre nego što je stavljena u majčinu utrobu. A sada malena princeza ima mesec i po i mamino je Eskimče.

Naslednica porodice Vujičić izu Kragujevca, rođena je 19. februara ove godine, a zapravo je "napravljena" još oktobra 2019, kada su u Centru za biomedicinski potpomognutu oplodnju Univerzitetskog kliničkog centra Kragujevac, zamrznuta tri embriona njene mame Marije Vujičić (43). Vest o prvoj bebi koja je rođena u tom Centru iz zamrznutog embriona, objavio je na svom instragram nalogu predsednik Srbije Aleksandra Vučić.

- Čudan je osećaj kad pomisliš na to da je tvoje dete zamrznuto još oktobra 2019. Ali Danica je kao i svaka druga beba. Rođena je zdrava i prava, carskim rezom, 3.860 grama teška, 53 cm dugačka 19. februara i to pre termina, koji je bio 13. marta. Ona je moje Eskimče. Moja zamrznuta beba - kaže nam kroz osmeh mama Marija, koja je pokušala sa dva zamrznuta embiona juna 2020, a u plod se razvio jedan - njihova zvezda Danica.

beba, embrion
foto: Privatna Arhiva

U zamrzivaču, na -190 stepeni i u tečnom azotu, stoji još jedan zamrznuti embrion iz oktobra 2019, Daničin bata ili seka, koji čeka da i on okuša sreću.

- Ostalo je jedan embrion, planiramo da pokušamo ponovo za nekih godinu dana dok Danica malo odraste, a i ja se malo oporavim - priča nam Marija i dodaje da je okolina zapitkuje kako je to dete nastalo, kako se zamrzava embrion, ali da niko, baš niko nema negativan komentar.

Marija i njen suprug, kao i mnogi parovi, prošli su mukotrpne godine borbe za potomstvo.

- Devet godina smo se borili. Silno vreme smo izgubili jer je s oboje sve bilo u redu, a trudnoće nigde. Potom se desila vanmaterična, pa mi je jajovod pukao i morali su da ga izvade 2012. Zatim jedna vantelesna nije bila uspešna, a druga 2019, kada sam i zamrnula ove embrione, jeste, ali sam posle osam nedelja imala spontani. Marta 2020. trebalo je da pokušam sa zamrznutim embrionima, ali kako je počela korona morala sam da odložim. Pokušala sam u junu i ostala trudna. Sad je Danica tu - priča Marija Vujičić.

(Kurir.rs/J.S.S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track