EPIDEMIOLOG BRANISLAV TIODOROVIĆ: Srbijom hara britanski soj, vakcinacija do 3,5 miliona građana potrebna za kolektivni imunitet
Foto: Kurir TV

loša epidemiološka situacija

EPIDEMIOLOG BRANISLAV TIODOROVIĆ: Srbijom hara britanski soj, vakcinacija do 3,5 miliona građana potrebna za kolektivni imunitet

Društvo -

BEOGRAD - Epidemiološka situacija u zemlji nije dobra, a jedini izlaz je u vakcinaciji.

Epidemiolog Branislav Tiodorović rekao je za RTS da je situacija takva, jer mere nisu primenjene predviđenim intenzitetom i nije bilo dovoljno kontrole.

Prema njegovim rečima, u poslednje vreme kontrola je bila bolja, a posebno je pohvalio Beograd u sprovođenju kontrola epidemioloških mera.

Branislav Tiodorović
foto: PRINTSCREEN rts

Kao dodatni razlog za tešku epidemiološku situaciju vidi to što su se građani, pošto je počela vakcinacija, opustili i postali sigurni, što nije dobro.

"Nemamo još potpunu vakcinaciju do 3,5 miliona ljudi potrebnu za kolektivni imunitet", kazao je Tiodorović.

Treći razlog je britanski soj, dodaje, ukazujući da naše laboratorije ukazuju da je on dominantan u 50 do 80 odsto uzoraka.

Taj soj, dodaje, upravo je uzrok što se svuda u Evropi zemlje, uoči katoličkog Uskrsa zaključavaju.

Takođe je konstatovao da trenutna situaciju u Nišu nije dobra, ali i istakao da ga čudi situacija u Kraljevu, prethodno u Vranju.

"Lokalne sredine moraju da shvate da je i njihova obaveza da sprovode mere, a ne samo da čekaju Krizni štab", podvukao je on.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da glavni grad, pošto ima najviše stanovnika, prirodno ima i najveći broj obolelih.

On tvrdi da vakcinacija daje rezultate.

"Da nismo imali vakcinaciju i revakcinaciju situacija bila bi gora", podvukao je Vesić rekavši da je ponosan što je 31 odsto Beogradana vakcinisano, a 20,7 odsto revakcinisano.

"Ako nastavimo ovim putem možemo doći u situaciju da zajedno sa onima koji su preležali koronu dođemo do kolektivnog imuniteta", rekao je on.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Printscreen/Facebook/Goran Vesić

Vesić je podvukao da je vakcinacija jedini put da izađemo iz krize.

"Ili ćemo se svi zaraziti ili vakcinisati. Bolje da se vakcinišemo kada smo već zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću jedna od retkih zemalja koja ima vakcine", uveren je on.

Dekan Medicinskog fakulteta u Kragujevcu Vladimir Jakovljević ukazao je da je u tom gradu "napeto", ali ukazuje da još ima rezervnih položaja za otvaranje kovid centara.

Rekao je da je od uvođenja mera broj obolelih konstantan.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track