EMUZEJ POČEO SA RADOM: Nova besplatna kulturno obrazovna platforma povezuje škole i muzeje
Foto: Dragan Kadić

za đake i nastavnike

EMUZEJ POČEO SA RADOM: Nova besplatna kulturno obrazovna platforma povezuje škole i muzeje

Društvo -

BEOGRAD - Ministarstvo kulture i informisanja Srbije i Muzej Vojvodine predstavili su danas na onlajn konferenciji novu besplatnu kulturno-obrazovnu platformu - eMuzej, a čiji je cilj povezivanje škola i muzeja.

Platforma je namenjena kustosima, kustosima-pedagozima, muzejskim edukatorima i nastavnom kadru u školama, sa ciljem da se razvije u platformu koju bi nastavno osoblje koristilo u svakodnevnom radu sa učenicima, navedeno je u saopštenju.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Istaknuto je da se kroz platformu eMuzej ostvaruje direktna veza između nastavnog programa i muzejskih predmeta.

Rukovodilac grupe za inspekcijske poslove Ministarstva kulture i informisanja Srbije Dejan Masliković rekao je da se na ovom projektu radilo oko dve godine.

"Ideja nam je da se kultura vrati na velika vrata u obrazovanje, radićemo na tome da nastavne jedinice u potpunosti budu usaglašene sa ovom platformom", kazao je on.

Dodao je da je sa sektorom prosvete pokrenut niz tema od interesa za razvoj kulture i prosvete, a to je izrada digitalnih vodiča, odnosno obrada sadržaja iz ustanova kulture na onim lokacijma gde deca idu na ekskurzije i rekreativne nastave, a ponuđen je i sadržaj ustanovama kulture za izradu digitalnih udžbenika.

Direktorka Muzeja Vojvodine Tijana Stanković Pešterac kazakla je da se nakon iskustva sa virusom korona, pokazalo da saradnja izmedju škola i muzeja, koja je u suštini prirodna, treba da bude planski usmerena.

"Mi smo kompleksan muzej, kod nas mogu da se pokrivaju teme iz istorije, istorije umetnosti, biologije, geografije, kao i mnogih drugih predmeta", kazala je ona.

Stanković Pešterac je istakla da je rad sa decom od važnosti za celokupan razvoj društva, te se nastojalo da se na ovoj platformi kreiraju sadržaji koji će njima biti prijemčivi.

"Кorišćenjem informaciono-komunikacionih tehnologija moramo da zainteresujemo novu, mladu publiku koja je okrenuta novim tehnologijama", naglasila je direktorka Muzeja Vojvodine.

Direktorka Narodnog muzeja Кikinde Lidija Milašinović navela je da je njima platforma eMuzej omogućila rad sa đacima osnovne škole od 2. do 5. razreda i izvan Кikinde.

Na skupu je rečeno da svaki muzej i galerija poseduju i sadržaje u različitim formatima (tekstovi, fotografije, audio, video) koji mogu da se povežu sa nastavnim temama i jedinicama u okviru platforme.

Кorišćenjem prednosti informaciono-komunikacionih tehnologija i digitalizacije u prezentaciji kulturnog nasledja Srbije stvara se mogućnost kreiranja virtuelnih časova u muzejima i galerijama.

Na besplatnoj elektronskoj platformi za učenje – eMuzej, muzejske priče o predmetima uskladjuju se sa nastavnim temama i jedinicama od 2. do 5. razreda osnovne škole i osmišljavaju od strane timova koje čine kustosi, kustosi-pedagozi, IT stručnjaci i učitelji.

Najavljeno je da će Ministarstvo kulture i informisanja Srbije sprovesti obuke za rad na ovoj platformi za zaposlene u muzejima i galerijama.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Кorišćenjem platforme u ovom trenutku mogu se saznati osnovne informacije o Muzeju Vojvodine, Narodnom muzeju Кikinde, Narodnom muzeju Leskovca i Zavičajnom muzeju Кnjaževca.

Trenutno se radi na implementaciji i pripremi sadržaja za Narodni muzej u Beogradu i Narodni muzej u Zrenjaninu. Nastavne teme, koje su do sada obrađene su saobraćaj za 2. razred, zanimanja za 3. razred, život nekad i sad, porodica nekad i sad za 3. razred, život pod Turcima za 4. razred i rimsko doba za 5. razred.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track