oprezno

SVE VIŠE NESTALIH TINEJDŽERA! Psihoterapeut upozorava: Ove GREŠKE RODITELJA mogu dovesti do tragičnog ishoda KURIR TELEVIZIJA

Društvo -

Odlazak tinejdžera od kuće ne mora nužno da bude početak tragične priče, kaže Jelena Stanković, pedagog, psihoterapeut i majka dvoje dece.

Iako ovakve situacije najviše potresaju roditelje, ona smatra da su oni ti koji bi trebalo da obuzdaju svoje strahove.

- Kada osetim da sam u strahu, kada uhvatim sebe da krećem da razvijam te misaone procese koji su fantazije o nekoj budućnosti, ili ako krenem da se vraćam u prošlost i prekorevam sebe zbog stvari koje nisam uradila, vidim da to nije produktivno - kaže Jelena Stanković.

Svađa sa ukućanima, nerazumevanje, ljubavni problemi neki su od okidača zbog kojih tinejdžeri napuštaju dom. Zdrava porodična baza, kojoj tinejdžer uvek može da se vrati, ključ je pravilnog odrastanja.

- Deca najčešće na nesvesnom nivou pokušavaju da spasu porodični sistem i onda roditelji imaju razloga za brigu. Međutim, to ne znači da ta njihova briga treba da utiče na dete - navodi Jelena.

Međutim, dešavaju se i situacije u kojima je strah opravdan. Nažalost, dolazi i do fatalnih ishoda kada tinejdžeri odluče da odu od roditelja.

- Često zanemarujemo njihove razloge koji za nas odrasle često znaju biti potpuno bezazleni, pa se događalo da zato što nismo razmišljali o tim njihovim bezazlenim razlozima da je dolazilo do suicida - kaže Igor Jurić.

Jurić kaže da ukoliko dođe do nestanka deteta, najbitnije je brzo krenuti u potragu i ne zaboraviti ih čak i u slučaju kada traganje za detetom traje duži vremenski period.

Kurir.rs

Bonus video:

02:12

Stručnjak za bezbednost u saobraćaju o snimku dece koja vise sa autobusa

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track