VAKCINE SE VEĆ VEČERAS DISTRIBUIRAJU: Sinofarm sa Aerodroma "Nikola Telsla" do Vilinih voda HLADNIM LANCEM (FOTO)
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

PLAN RANIJE NAPRAVLJEN

VAKCINE SE VEĆ VEČERAS DISTRIBUIRAJU: Sinofarm sa Aerodroma "Nikola Telsla" do Vilinih voda HLADNIM LANCEM (FOTO)

Društvo -

Sinofarm vakcine protiv korona virusa, koje su danas stigle na Aerodrom "Nikola Tesla", brzo su stigle, uz obezbeđivanje "hladnog lanca" transporta, u centralni magacin na beogradskim Vilinim vodama, odakle će večeras krenuti ka zdravstvenim ustanovama i mestima za vakcinaciju.

"Vakcine ne provode puno vremena u centralnom magacinu. Onog trenutka kada dođu u Farmalogist, postoji već distributivni plan, one se pripremaju, pakuju i u najkraćem mogućem vremenskom periodu, konkretno večeras, kreće distribucija ovih vakcina ka institutima, vakcinalnim punktovima i domovima zdravlja", rekla je na licu mesta za Tanjug Gorana Nikolić iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO).

1 / 10 Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Centralni magacin RFZO je u prostoru Farmalogista, a formiran je na početku pandemije.

"Tu se čuvaju ključni lekovi za Kovid. Tako je omogućeno da sve zdravstvene ustanove imaju dovoljne količine lekova u svakom trenutku. Distribucija lekova se vrši na zahtev zdravstvenih ustanova i to u najkraćem mogućem periodu unutar 24 časa", rekla je ona.

U posebnom delu je "hladna komora" gde se čuva i vakcina protiv korona virusa kineskog "Sinofarma.

"To je vakcina koja zahteva poseban režim hladnog lanca, na temperaturi od 2 do 8 stepeni kako za čuvanje tako i za transport. Do centralnog magacina vakcina se transportuje u posebno kontrolisanim, termoregulacionim kontejnerima, i doprema do komora gde se takođe čuva na istom temperaturnom režimu", objasnila je ona.

Vakcine se dalje, u strogo kontrolisanim uslovima i na osnovu distributivnog plana, odatle otpremaju ka institutima, domovima zdravlja i do vakcinalnih punktova.

"Evidencija se vrši svakodnevno, u svakom trenutku znamo broj vakcina kako za prvu dozu, tako i za drugu dozu, i naravno kome su sve distribuirane", rekla je ona.

Kontejnere sa vakcinama prate data logeri koji u svakom momentu beleže promene spoljnih uslova u transportu.

Podaci su očitani odmah po skladištenju vakcina u Centralni magacin a njih prate kako isporučioci vakcina, tako i kontrolna tela.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track