MINISTAR VULIN: Odgovornim ponašanjem u saobraćaju štitimo sebe i živote drugih
Foto: MUP Srbije

sednica Tela za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja

MINISTAR VULIN: Odgovornim ponašanjem u saobraćaju štitimo sebe i živote drugih

Društvo -

Na putevima u Srbiji u saobraćajnim nezgodama od početka godine stradalo je četvoro dece, zbog čega je neophodno pojačano raditi na podizanju svesti vozača o upotrebi sedišta za decu i poštovanju saobraćajnih propisa, poručeno je danas na sednici Tela za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na putevima.

Aleksandar Vulin
foto: MUP Srbije

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, koji je rukovodilac ovog tela, istakao je da su pojačana kontrola saobraćaja i veće prisustvo saobraćajne policije povećali bezbednost na ulicama, ali da je pored toga za sprečavanje saobraćajnih nezgoda potrebna visoka svest i odgovornost svakog pojedinca. „Na svakom pojedincu je da bude savestan i odgovoran, da ne seda u auto pod dejstvom alkohola i narkotika, da poštuje ograničenu brzinu kretanja, da poštuje sve saobraćajne propise, zaštiti dete tako što će ga staviti u sedište, da vezuje pojas. Samo na taj način štiti i sebe i živote drugih“, rekao je ministar Vulin.

Aleksandar Vulin
foto: MUP Srbije

Direktor policije Vladimir Rebić istakao je da je 2020. godine zabeležen najmanji broj poginulih u saobraćajnim nezgodama od kada se prati stanje bezbednosti saobraćaja na putevima u Srbiji. Rebić je dodao da je u prva tri meseca ove godine, u odnosu na isti period prethodne, zabeleženo smanjenje broja stradalih i povređenih. Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Duško Pešić istakao je da je cilj preventivnih i edukativnih mera, kao i represivnih koje država preduzima, smanjenje broja stradalih i povređenih, a posebno da u saobraćajnim nezgodama ne strada ni jedno dete.

Aleksandar Vulin
foto: MUP Srbije

Pešić je predložio da se u okviru Tela formira radna grupa za unapređenje bezbednosti dece, u okviru koje bi trebalo razmotriti ideju da se u vrtićima, osnovnim i srednjim školama, uvede saobraćajno vaspitanje u okviru koga će se deca edukovati bezbednom ponašanju u saobraćaju, ali je isto tako istakao da je neophodno konstantno podizanje svesti i kod roditelja. On je, takođe, dao predlog da se u okviru Tela formira i radna grupa za unapređenje delovanja hitnih službi nakon saobraćajnih nezgoda, koja će raditi na unapređenju koordinacije i efikasnog delovanja svih službi od Hitne pomoći, saobraćajne policije i vatrogasaca u slučaju saobraćajne nezgode, kako bi se pravovremeno reagovalo i ukazala pomoć povređenima.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track