SRPSKI GINEKOLOZI OTKRIVAJU DA LI TRUDNICE DEFINITIVNO TREBA DA SE VAKCINIŠU PROTIV KORONE: Dr Mima Fazlagić: Imamo ODLIČNE VESTI
Foto: Shutterstock

ISTRAŽIVANJE

SRPSKI GINEKOLOZI OTKRIVAJU DA LI TRUDNICE DEFINITIVNO TREBA DA SE VAKCINIŠU PROTIV KORONE: Dr Mima Fazlagić: Imamo ODLIČNE VESTI

Društvo -

Iako je do sada samo ženama sa nekim već postojecim zdravstvenim problemima ili u visokom rizikom od zaraze kovidom 19 bilo savetovano da se imunizuju, sada je Komitet za vakcinaciju i umunizaciju u Velikoj Birtaniji (JCVI) izdao zvaničnu preporuku da vakcine proizvođača "Fajzer" i "Moderna" mogu bez bojazni da prime sve žene, bez obzira na to u kojoj su fazi trudnoće, da li tek planiraju začeće ili već doje.

Za sada se trudnicama preporučuju samo vakcine Fajzer i Moderna, jer je na osnovu istraživanja u Americi u kojem je učestvovalo oko 90.000 žena u drugom stanju, utvrđeno da ova cepiva nisu opasna po njih, dok su za druge vakcine ispitivanja još u toku.

Jedan od najuglednijih srpskih ginekologa dr Mima Fazlagić kaže za Kurir da su zdravstveni radnici već dobili zvaničan dopis da se vakcinacija od korone preporučuje i trudnicama.

- To je odlična vest, jer su sprovedena istraživanja koja su pokazala da određena cepiva ne predstavljaju rizik ni za buduće majke, ni za bebe. Slažem se sa ovim mišljenjem i mislim da što više trudnica treba da se imunizije, jer će sačuvati i sebe od komplikacija izazvanih kovidom kojima su gradvine žene podložnije, ali će i majčinim mlekom preneti bebi antitetala. Vidim da i kod nas žene to prihvataju i moja praksa pokazuje da se javlja što više trudnica, a neke od njih će već narednih dana primiti "Fajzerovu" vakcinu - kazala je dr Fazlagić i i izrazila nadu da će i ovo pomoći dase pandemija napokon zaustavi.

(Kurir.rs/J.Pronić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track