AKO IMATE SLABIJU KLINIČKU SLIKU, NE PLAŠITE SE ZA BEBU: Dojenje ne treba prekidati iako majka ima korona virus
Foto: Jugmedia.rs

savet neonatologa

AKO IMATE SLABIJU KLINIČKU SLIKU, NE PLAŠITE SE ZA BEBU: Dojenje ne treba prekidati iako majka ima korona virus

Društvo -

I najosetljiviju populaciju, porodilje, dojilje i decu korona virus nije poštedeo. Međutim, kod pozitivnih porodilja apsolutno nema kontraindikacija za dojenje. Poželjno je da dete bude pored majke i preporuke naših protokola, kao i Svetske zdravstvene organizacije i UNICEF-a su da nema odvajanja novorođenčeta od majki koje su Kovid pozitivne, kaže za Jugmediu neonatolog Valentina Videnović.

„Kontakt koji se ostvaruje je poželjan, a ono što treba poštovati su mere zaštite, nošenje maske, higijena prostora u kome se živi i boravi i pranje ruku. Dojenje je potrebno i ne postoji mogućnost prenosa virusa preko majčinog mleka. Čak porodilje koje su tokom trudnoće preležale Kovid, putem majčinog mleka mogu bebi da daju određen nivo antitela koja će ih štititi u prvih šest meseci života“, objašnjava Videnovićeva za Jugmedia.rs

Ipak, dešava se da i male bebe oboljevaju od korona virusa.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

„Prema nekim podacima, vrlo je mali procenat novorođenčadi koja oboljevaju od Kovida, odnosno bivaju pozitivna upravo od majki koje su obolele. Taj procenat je po nekim evropskim pokazateljima od 1 do 2 posto, ali uglavnom sa vrlo blagom slikom i ta deca nemaju nikakvih posledica bar u prvim mesecima života“, kaže naša sagovornica.

Majkama koje žele da doje, treba to omogućiti čak i ako su pozitivne na Kovid.

„Ako imaju slabiju kliničku sliku, one će same biti u mogućnosti da doje .Ali, ako je u pitanju teža klinička slika, respiratorni problemi, onda im treba pomoći u izmlazavanju mleka, u relaktaciji ili eventualno u nekoj formi doniranog mleka.U svakom slučaju je benefit da novorođenče koristi majčino mleko“, savetuje neonatolog Videnović.

Ona dodaje da je majčino mleko najbolje za dete, kao i da vreme trajanja dojenja nema određenu granicu.

„Da li će ono trajati šest meseci, godinu ili dve godine, granica zapravo ne postoji. Ono što novorođenče, a kasnije odojče diktira kod dojenja je vezanost za majku i to može da produži vreme. Druga je priča nutritivna vrednost mleka 6 meseci nakon porođaja, godinu ili više“, zaključuje Videnovićeva.

(Kurir.rs/Jugmedia.rs, S.Živković)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja