POVOLJNI USLOVI: Komisije odlučuju ko će dobiti subvencije za stolariju, procenu građani neće plaćati
Foto: Shutterstock

radovi

POVOLJNI USLOVI: Komisije odlučuju ko će dobiti subvencije za stolariju, procenu građani neće plaćati

Društvo -

Država pokriva 50 odsto cene zamene prozora i vrata, a prema potrebi će
moći da se prijavi i izolacija na fasadama, krovovima, kotlovima, kao i izmena
grejnih sistema

Ministarstvo rudarstva i energetike raspisalo je u četvrtak javni poziv za lokalne samouprave za finansiranje projekata energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova. Rok za prijavu je 21. maj, nakon čega će u junu započeti prijavljivanje građana za subvencije.

Izdvojeno je 54 miliona dinara, a maksimalan iznos za jednu lokalnu samoupravu je 10 miliona. Pravo na pomoć će imati tri miliona domaćinstava, a u planu su dva modela za prijavu. Prvi model podrazumeva da za zamenu stolarije i individualnih ložišta 50 odsto sredstava obezbedi država, a ostatak da finansira samo domaćinstvo, odnosno građani. Drugi model još nije definisan, ali se pretpostavlja da će on omogućiti građanima da uzmu kredit i da na taj način pokriju svojih 50 odsto. Što se kriterijuma za dodelu pomoći tiče, prvi i jedini kriterijum je energetski pasoš, to jest sertifikat kojim se proveravaju energetska svojstva i efikasnost objekta, a sam fokus bi bio na objektima koji se kotiraju niže na stepenicima energetske efikasnosti.

Kuriru su se javljali mnogi čitaoci, a na neka od njihovih najčešćih pitanja odgovore smo potražili u Ministarstvu rudarstva i energetike.

1. Šta su tačni uslovi za dobijanje subvencije?

- Trenutno je u proceduri donošenje novog pravilnika o uslovima za raspodelu i korišćenje sredstava Budžetskog fonda za unapređenje energetske efikasnosti Republike Srbije kojim će procedura dodele sredstava građanima u 2021. godini biti potpuno uređena.

2. Kome i kako se podnosi prijava i šta treba da sadrži?

- Lokalne samouprave će raspisivati javne pozive za izvođače radova i javne pozive za prijave građana. Kriterijume po kojima će građani dobijati sredstva, kao i visinu sredstava određivaće komisije koje formiraju jedinice lokalne samouprave izlaskom na teren i utvrđivanjem stanja.

3. Na koji način se vrši procena, ko je vrši, da li se plaća i ko bi snosio troškove procene?

- Procenu će vršiti komisije koje će formirati jedinice lokalne samouprave. Procene se neće naplaćivati.

4. Koji je maksimalan iznos sredstava koji se može dobiti?

- Svako domaćinstvo dobija sredstva u skladu s procenom, odnosno kvadraturom stana. Iznos subvencija nije tačno preciziran. Zavisi isključivo od veličine prostora, kao i prijave subvencije, u smislu da li se neko prijavio samo za zamenu prozora i vrata ili se prijava odnosi i na zamenu kotlova, fasade i slično.

5. Šta je sa stanovima koji imaju više od 60 kvadrata, pošto je u medijima pisalo da se za stan od 60 kvadrata dobija do 750 evra?

- Subvencije se odnose i na stanove koji imaju više od 60 kvadrata. Nema ograničenja što se tiče kvadrature.

6. Koja je razlika u finansiranju stambenog objekta, kuće i stana?

- Razlika između finansiranja projekata energetske efikasnosti za stambenu zgradu i porodičnu kuću ili stan jeste da se ugovor o finansiranju stambene zgrade potpisuje sa stambenom zajednicom kao pravnim licem, a u slučaju kuće ili stana s vlasnikom. Kada je reč o stambenim zgradama, biće neophodna obavezujuća odluka stambene zajednice da se svi stanovi urede zamenom stolarije, a ceo objekat izoluje.

7. Koje sve sanacije potpadaju pod subvenciju?

- Osim zamene prozora i vrata, građani će prema potrebi moći da se prijave i za izolaciju na fasadama, krovovima, kotlovima, kao i za izmene grejnih sistema. Podnosiće se jedna prijava, jer je cilj da imamo što jednostavnije procedure za građane. U fazi smo razmatranja mogućnosti s jedinicama lokalnih samouprava i za elektronsku prijavu.

Kragujevac već pravi plan

Daju 100.000 za zamenu stolarije i 70.000 za kotlove

l Kragujevac će pomoći domaćinstvima u finansiranju zamene stolarije i kotlova u kućama kako bi se ostvarila ušteda u potrošnji energije, objavila je gradska uprava.

- Davaćemo, najverovatnije, po 100.000 dinara po domaćinstvu za zamenu stolarije i po 70.000 dinara za zamenu kotlova na ugalj i drva kotlovima na gas i pelet - rekla je energetska menadžerka grada Ana Radojević na sednici gradske Skupštine, napominjući da novac neće biti direktno dat građanima, već će konkurs biti sproveden preko privrednih subjekata:

- Istovremeno će biti raspisana dva konkursa, jedan za proizvođače prozora i vrata i prodavce kotlova, a drugi za građane.

Konkurs se odnosi samo na kuće, odnosno objekte koji imaju upotrebnu dozvolu, i biće objavljen za oko mesec dana na sajtu grada i u sredstvima informisanja. Navela je da bi uz finansijsku pomoć individualnim domaćinstvima trebalo „utopliti“ oko 100 kuća, za šta je planirano oko 10 miliona dinara. Radivojevićeva je objasnila da je za ove namene u gradskoj kasi predviđeno pet miliona dinara, a da se od resornog ministarstva očekuje još toliko.

Biljana Stošić Ilić: Povoljniji krediti ugroženima

Načelnica Šumadijskog upravnog okruga Biljana Stošić Ilić je rekla, prenosi Beta, da je za mnoge građane „nedostižna“ i polovina sredstava koju sami treba da ulože u zamenu stolarije i kotlova, zbog čega država, kaže, pregovara s bankama o povoljnim kreditima u te svrhe.

Sanja Marković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track