DANAS JE GODIŠNJICA NATO BOMBARDOVANJA SRPSKE HIROŠIME: Slike uništene Surdulice ne blede ni posle 22 godine (VIDEO)
Foto: Printscreen/Youtube/RTS

OVO NE SME DA SE ZABORAVI

DANAS JE GODIŠNJICA NATO BOMBARDOVANJA SRPSKE HIROŠIME: Slike uništene Surdulice ne blede ni posle 22 godine (VIDEO)

Društvo -

Bio je utorak, 27. april 1999. godine.

U jednom od najjačih NATO napada poginulo 20 civila, među kojima i 12 dece.

Kobni utorak ostaće zapisan crnim slovima u istoriji Surdulice.

Tačno u 12.10, dva od 15 NATO projektila namenjenih tog dana Surdulici i okolnim vojnim objektima, završili su usred naselja Čubrine livade, nedaleko od centra grada i naselja Piskavica.

Tom prilikom je povređeno više od 100 građana, a srušeno je ili oštećeno preko 500 kuća, zbog čega je Surdulica dobila naziv srpska Hirošima.

Razrovarene ulice, srušene kuće, cigle koje su letele svuda okolo. To je prizor koji je usledio posle jednog sasvim običnog dana, a kom se niko od meštana nije nadao. Jer da se nadao - pojurili bi da spasu živu glavu, ako već domove ne mogu.

Poginulih je najviše bilo u kući porodice Milić, u kojoj je poginulo čak 15 ljudiː šestočlana porodica Milić i devet njihovih komšija. Svi su se u trenutku bombardovanja nalazili u dobro ozidanom podrumu kuće, u kome su bezuspešno pokušali da se spasu od NATO bombi.

Ugašene su dve porodice: Milići i Malobabići. Malobabići, otac, majka i dvoje dece bili su izbeglice iz Srpske Krajine, koji su poterani ,,olujom” našli utočište u ovom gradu i tu su i stradali.

Zašto su u Surdulici gađane dve privatne kuće, ni danas nikome nije jasno.

Inače, za mesec dana bio je to treći i najžešći udar NATO na Surdulicu.

Ali tu nije bio kra.

Međutim, Surdulica je ponovo bila meta bombi NATO 31. maja 1999, kada je 20 civila ubijeno i 88 povređeno u napadu na Dom za smeštaj starih lica i bolnicu za plućne bolesti - Sanatorijum.

Prethodno je 21. aprila u napadu NATO na izbegličko naselje u Surdulici u kome su bile smeštene srpske izbeglice iz Republike Srpske Krajine poginulo 10 izbeglica, od kojih šestoro dece. Ranjeno je 16 ljudi.

Podaci kažu da su na Surdulicu od 21. aprila do 31. maja 1999. bačene 262 bombe, uništeno je više od 500 kuća, a četvrtina mesta bila je potpuno srušena. Od 50 ubijenih, 18 su deca.

Surdulica je imala najviše civilnih žrtava u NATO bombardovanju u odnosu na ukupan broj stanovnika.

Takođe, na današnji dan gađani su mostovi na Labu kod Mileševa, na Ibarskoj magistrali, na Kosanici kod Kuršumlije i most „25. maj“ koji povezuje Bačku Palanku i Ilok.

Put i pruga u Ibarskoj klisuri u delu od Kraljeva do Raške oštećena je na više mesta, do temelja je porušeno 50 kuća, razoreno je oko 500 domova u Ćupriji, hala sportova, zgrada „Elektrodistribucije“, robne kuće, dve srednje i jedna osnovna škola, vrtići i lokali.

Kurir.rs / S. T.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track