EPISKOP BAČKI IRINEJ O PITANJU GEJ BRAKOVA: Zakon o istopolnim zajednicama ne treba da dođe pred Skupštinu, ni da bude izglasan
Foto: Printscreen

odlučno protiv

EPISKOP BAČKI IRINEJ O PITANJU GEJ BRAKOVA: Zakon o istopolnim zajednicama ne treba da dođe pred Skupštinu, ni da bude izglasan

Društvo -

Uvereni smo da Zakon o istopolnim zajednicama, u ponuđenom obliku ne treba da dođe pred Narodnu skupštinu niti da bude izglasan, poručio je episkop bački Irinej.

On je u razgovoru za „Politiku“ podsetio i da se povodom ovog pitanja Sinod oglasio saopštenjem za javnost koje je odmereno, jasno i nedvosmisleno.

episkop bački Irinej
foto: Printscreen

„Prethodno je i vladi upućen odgovarajući predlog. Nismo želeli da u javnosti podižemo temperaturu zbog ovoga. Crkva je poslednja koja želi da, po bilo kom osnovu, deli narod, inače vešto uskraćen za mogućnost da se dobro upozna sa predlogom zakona i da se o njemu izjasni“.

Vladika Irinej kaže i da SPC ne želi da bilo ko bude diskriminisan u ostvarivanju svojih prava zbog svojih uverenja, ličnih sklonosti i tome slično.

„Nikoga ne odbacujemo niti proskribujemo zbog ličnih sklonosti ili problema bilo koje vrste. Naprotiv, spremni smo da pružimo duhovnu pomoć i potporu svakome. Nismo, međutim, spremni da pozdravimo, i to, kako neki očekuju, sa oduševljenjem, propagiranje i reklamiranje greha kao poželjnog. Naše služenje Bogu i ljudima predstavlja kult života, a ne kult smrti.

Inače, sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve ocenio je kao neprihvatljiv Predlog zakona o istopolnim zajednicama. Ističući da je većina odredaba u suprotnosti sa vekovnim učenjem Crkve, predlažući da se imovinska, pravna i druga pitanja partnera u ovim zajednicama, rešavaju kroz druge zakone.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Zorana Jevtić

Zakon o istopolnim zajednicama bi, prema najavama, pred poslanicima trebalo da se nađe u maju. Zakon, između ostalog, predviđa da pripadnici istoplnih zajednica, koje se sklapaju pred matičarem uz svedoke, mogu da nasleđuju imovinu, budu jedni uz druge pored bolesničke postelje, da se posećuju u zatvorima... Prethodno je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Srbije pozvalo na javnu raspravu o pomutom zakonu.

(Kurir.rs/Sputnk.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja