Samo domaće meso je 100% sveže, kontrolisano i kvalitetno
Foto: Promo

Samo domaće meso je 100% sveže, kontrolisano i kvalitetno

Društvo -

Meso kao neizostavni deo naše nacionalne kuhinje je ujedno i deo tradicije našeg naroda kao simbol slavlja, praznika i bogate trpeze. Prema podacima iz Privredne komore Srbije u protekloj godini je uvoz mesa bio dvostruko veći od izvoza, što znači da u prodavnicama češće možete naići na uvozno meso, ali postoje i prodavnice koje prodaju isključivo ono sa domaćih farmi. Iskusni znaju koji komadi su najbolji, ali za one koji i dalje imaju dilemu, pitali smo stručnjaka šta je bolje: domaće ili meso iz uvoza?

Odgovor na to pitanje dao nam je Aleksandar Đokić, direktor sektora svežeg mesa u kompaniji Mercator-S, koji je zadužen za snabdevanje, kontrolu i prodaju svežeg mesa u sistemu od 210 mesara u svim IDEA prodavnicama, Roda marketima i Mercator hipermarketima u kojima se dnevno proda 40 tona domaćeg mesa. Najpre nam je objasnio da iako naizgled razlika između uvoznog i domaćeg mesa ne postoji, ona je pre svega u svežini i kvalitetu jer samo za domaće meso imamo potpunu kontrolu celokupnog procesa, od uzgoja, preko proizvodnje, i na kraju prodaje.

„Samo za domaće meso pouzdano možemo da tvrdimo da je sveže, kontrolisano i kvalitetno, zato što je 100% uzgajano na najvećim domaćim farmama sa dugom tradicijom, isključivo hranjeno hranom iz naših fabrika stočne hrane, zato što je 100% kontrolisan celokupan proces, od uzgoja do prevoza, nema zamrzavanja, pa meso može za najviše 48 sati da stigne od farme do, na primer, sarme. Zato je važno da sveže meso bude 100% domaće”, rekao je Aleksandar.

Mercator
foto: Promo

Pitali smo da li ima razlike u kvalitetu i kod domaćih proizvođača, na šta nam je rekao da iako se kvalitetno meso proizvodi na farmama širom Srbije, ipak postoje proizvođači i predeli sa dugom tradicijom uzgoja određenih vrsta.

„Najveći dobavljač svinjskog mesa nam je Carnex, koji ima jednu od najvećih farmi u Srbiji, junetinu nabavljamo iz Kolubarskog kraja, gde je najveći kvalitet i tradicija u uzgajanju junadi i junećeg mesa, jagnjetina je poreklom sa planina u okolini Valjeva, konkretno Divčibare, Povlen i Maljen”, objasnio nam je Aleksandar Đokić, i dodao da je Mercator-S prvi trgovinski lanac u Srbiji koji je dobio oznaku Čuvarkuće na pakovanom mesu, što je još jedan dokaz da je meso 100% domaćeg porekla i vrhunskog kvaliteta.

Ako ste mislili da za egzotičnije internacionalne specijalitete morate naći dobar komad iz inostranstva, Aleksandar kaže da je u Mercator S prodavnicama sve veća potražnjama za premium komadima i organskim uzgojom koji takođe stižu sa farmi iz naše Srbije.

„Mi smo jedini trgovac u Srbiji koji u ponudi ima organsko meso, konkretno junetinu, piletinu, jagnjetinu i ribu, i kupci su sve više zainteresovani za te proizvode. Pored toga, jedini na tržištu imamo neka specifična premium mesa kao što su dry-age meso angusa, meso mangulice, mesne specijalitete od divljači, tatar biftek od mesare Morava, pa su i takvi specijaliteti u poslednje vreme sve traženiji”, objasnio nam je Aleksandar Đokić.

Dakle, odgovor je jasan i dobili smo ga od čoveka zaduženog za 40 tona svežeg mesa koji svakoga dana završi na trpezama širom Srbije – domaće je bolje. U predstojećim prazničnim danima, znate šta da birate za roštilj, sač, jagnjeće ili svinsko pečenje ili možda biftek, ramstek ili neki drugi specijalitet. Pored toga što dobro znate zbog čega je bolje domaće meso, sada znate i gde je svaki komad koji kupite prošao sve kontrole i garantovano je sa najboljih domaćih farmi – u IDEA prodavnicama, Roda marketima i Mercator hipermarketima širom Srbije.

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track