NOVA MERA STUPILA NA SNAGU: Ubuduće obavezan besplatan pregled lekara sudske medicine za ŽRTVE NASILJA
Foto: Shutterstock

zaštitnik građana

NOVA MERA STUPILA NA SNAGU: Ubuduće obavezan besplatan pregled lekara sudske medicine za ŽRTVE NASILJA

Društvo -

Besplatan pregled žrtava porodičnog nasilja kod lekara sudske medicine, prema predlogu Zaštitnika građana, postao je obavezni deo mera predviđenih Strategijom za sprečavanje i borbu protiv rodno zasnovanog nasilja prema ženama i nasilja u porodici za period 2021-2025. godine.

Zaštitnik građana, navodi se u saopštenju, godinama apeluje da se žrtvama porodičnog nasilja omogući hitan pregled kod lekara sudske medicine kako bi se "fiksirali" dokazi i kako bi se taj lekarski izveštaj kasnije koristio u sudskom postupku čime bi se omogućilo da počinilac nasilja bude adekvatno kažnjen.

- Od 2004. godine, kao sudija Prekršajnog suda u Beogradu, a kasnije i u Republici, bavio sam se prepoznavanjem i zaštitom žrtava porodičnog nasilja, pre svega žena, i stvaranjem mogućnosti da nadležni organi preuzmu na sebe konkretnu pomoć žrtvama u smislu procesuiranja i kažnjavanja onih koji se usude da vrše nasilje. To je kroz ovu strategiju urađeno - naveo je zaštitnik građana Zoran Pašalić.

Dodao je da praksa pokazuje da mnoge žrtve u sudskom postupku povlače iskaz koji su dale odmah po učinjenom nasilju i na taj način onemogućavaju dokazni postupak iz bilo kog razloga, te ukazuje da bi u takvoj situaciji pregled od strane ovlašćenih institucija bio način da se obezbedi da nasilnici ne izbegnu kaznu za svoje ponašanje.

- Za sve ove godine rada, na uzorku od više hiljada porodica, primetio sam da je najteža posledica nasilja u porodici otvaranje sledećeg kruga nasilja jer život sa nasiljem u porodici vrlo često rađa ili budućeg nasilnika ili buduću žrtvu - rekao je Pašalić i dodao da je usvojeno rešenje dobro polazište u kom pravcu nadležni organi treba da idu.

Iz normativnog mišljenja Zaštitnika građana na Predlog strategije za sprečavanje i borbu protiv rodno zasnovanog nasilja prema ženama i nasilja u porodici za period 2021-2025. godine prihvaćena sugestija da se u skladu sa Istanbulskom konvencijom i preporukama GREVIO grupe kao mera uvede obavljanje besplatnih specijalističkih i sudskomedicinskih (forenzičkih) lekarskih i laboratorijskih pregleda i pružanje besplatne psihološke podrške u skladu sa potrebama žrtava nasilja.

U saopštenju piše da je u Strategiju uvršten i predlog Zaštitnika građana da se prilikom navođenja žena iz osetljivih društvenih grupa koristi sintagma "žene drugačije seksualne orijentacije i rodnog identiteta" te da su navedene i starije žene kao osetljiva društvena grupa.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track