Najnovije vesti

NOVA MERA STUPILA NA SNAGU: Ubuduće obavezan besplatan pregled lekara sudske medicine za ŽRTVE NASILJA
Foto: Shutterstock

zaštitnik građana

NOVA MERA STUPILA NA SNAGU: Ubuduće obavezan besplatan pregled lekara sudske medicine za ŽRTVE NASILJA

Društvo

Besplatan pregled žrtava porodičnog nasilja kod lekara sudske medicine, prema predlogu Zaštitnika građana, postao je obavezni deo mera predviđenih Strategijom za sprečavanje i borbu protiv rodno zasnovanog nasilja prema ženama i nasilja u porodici za period 2021-2025. godine.

Zaštitnik građana, navodi se u saopštenju, godinama apeluje da se žrtvama porodičnog nasilja omogući hitan pregled kod lekara sudske medicine kako bi se "fiksirali" dokazi i kako bi se taj lekarski izveštaj kasnije koristio u sudskom postupku čime bi se omogućilo da počinilac nasilja bude adekvatno kažnjen.

- Od 2004. godine, kao sudija Prekršajnog suda u Beogradu, a kasnije i u Republici, bavio sam se prepoznavanjem i zaštitom žrtava porodičnog nasilja, pre svega žena, i stvaranjem mogućnosti da nadležni organi preuzmu na sebe konkretnu pomoć žrtvama u smislu procesuiranja i kažnjavanja onih koji se usude da vrše nasilje. To je kroz ovu strategiju urađeno - naveo je zaštitnik građana Zoran Pašalić.

Dodao je da praksa pokazuje da mnoge žrtve u sudskom postupku povlače iskaz koji su dale odmah po učinjenom nasilju i na taj način onemogućavaju dokazni postupak iz bilo kog razloga, te ukazuje da bi u takvoj situaciji pregled od strane ovlašćenih institucija bio način da se obezbedi da nasilnici ne izbegnu kaznu za svoje ponašanje.

- Za sve ove godine rada, na uzorku od više hiljada porodica, primetio sam da je najteža posledica nasilja u porodici otvaranje sledećeg kruga nasilja jer život sa nasiljem u porodici vrlo često rađa ili budućeg nasilnika ili buduću žrtvu - rekao je Pašalić i dodao da je usvojeno rešenje dobro polazište u kom pravcu nadležni organi treba da idu.

Iz normativnog mišljenja Zaštitnika građana na Predlog strategije za sprečavanje i borbu protiv rodno zasnovanog nasilja prema ženama i nasilja u porodici za period 2021-2025. godine prihvaćena sugestija da se u skladu sa Istanbulskom konvencijom i preporukama GREVIO grupe kao mera uvede obavljanje besplatnih specijalističkih i sudskomedicinskih (forenzičkih) lekarskih i laboratorijskih pregleda i pružanje besplatne psihološke podrške u skladu sa potrebama žrtava nasilja.

U saopštenju piše da je u Strategiju uvršten i predlog Zaštitnika građana da se prilikom navođenja žena iz osetljivih društvenih grupa koristi sintagma "žene drugačije seksualne orijentacije i rodnog identiteta" te da su navedene i starije žene kao osetljiva društvena grupa.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...