ALEKSANDAR SENIČIĆ: U Egipat i Tunis uskoro s potvrdom o vakcinaciji
Foto: Profimedia

bilo koje cepivo dolazi u obzir

ALEKSANDAR SENIČIĆ: U Egipat i Tunis uskoro s potvrdom o vakcinaciji

Društvo -

Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije, kaže za Kurir da je važno što je EK ostavila mogućnost svakoj članici da odluči da li će bez ograničenja primati i građane koji imaju vakcine i ruske i kineske proizvodnje.

Puls Srbije, Aleksandar Seničić
foto: Kurir

- Ono što još nije usaglašeno jeste to šta se dešava sa građanima koji su preležali kovid 19, i postoji inicijativa da glavna potvrda bude upravo serološki test o posedovanju antitela, koje imaju i oni koji su vakcinisani i oni koji su preležali virus. Mislim da će zemlje poput Italije, Španije, Francuske, koje umnogome zavise od turizma, proširiti listu dozvoljenih vakcina, a imamo najave da će Egipat i Tunis do kraja maja dozvoliti ulazak građanima Srbije sa bilo kojom potvrdom o vakcinaciji. Čekamo šta će biti sa Turskom, koja je i dalje u lokdaunu, ali nadamo se sličnom razvoju situacije u junu.

Da podsetimo, Evropska komisija (EK) danas je izdala preporuku da se građanima koji su potpuno imunizovani vakcinama protiv koronavirusa svim cepivima osim ruskog i kineskog, ali i onima iz zemalja sa povoljnom epidemiološkom situacijom dozvoli putovanje u zemlje Evropske unije bez posebnih ograničenja, poput neophodnog negativnog PCR testa ili karantina.

Dobra vest po građane Srbije koji su primili rusko ili kinesko cepivo jeste ta što je EK poručila da Srbiju planira da stavi na listu država čijim će stanovnicima biti dozvoljeno putovanje u EU zbog dobre epidemiološke situacije u zemlji bez obzira na to koju su vakcinu primili!

Otvaranje granica za one revakcinisane protiv kovida 19 odnosiće se samo na cepiva koja je prepoznala Evropska agencija za lekove ili kao "hitno" odobrene od Svetske zdravstvene agencije, prenosi Rojters.

(Kurir.rs/J.Pronić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track