03:06

Deca inovatori prave robote, pevajuće rukavice, cmc mašine za crtanje

KURIR TELEVIZIJA

MALI ROBOTIČARI: Subotički učenici BRILJIRALI na nedelji inovacija, napravili RUKU ROBOTA i TEKSTILNU MUZIČKU RUKAVICU!

Društvo -

Subotički osnovci i srednjoškolci tokom dva dana Projektne nedelje predstavili su oko 60 inovativnih i kreativnih ideja iz sveta tehničke struke, kao i drugih bliskih oblasti.

CNC mašina koja crta po papiru, ruka robota koja se kontroliše uz pomoć džojstika ili blutut aplikacije, višenamenski projektor kreiranih od starog grafoskopa iz školske arhive, motor, tekstilna muzička rukavica, robot koji se kreće uz pomoć bita itd. samo su neke od realizovanih predmeta koji su dobili svoju novi primenu.

1 / 1 Foto: Kurir Televizija

"CNC mašina je korisna svim đacima, za one koji ne uče, idealna je za puškice", kaže inovator Martin Piuković, učenik IV razreda Tehničke škole "Ivan Sarić" Subotica.

1 / 1 Foto: Kurir Televizija

"Nemamo u školi ovakav predmet, sve sam sam naučio kod kuće, a ruka robota može da diže lakše predmete", navodi Adam Mesaroš, takođe učenik IV razreda subotičke tehničke škole.

Ovogodišnja Projektna nedelja, koju pored škole organizuje i Poslovni inkubator Subotica, ima za cilj da znanje sa teorijske i praktične nastave, kroz kreativnost i inovativnost, podigne na viši nivo.

1 / 1 Foto: Kurir Televizija

Manifestacija ima i takmičarski karakter, gde će najtalentovaniji kreatori 59 projekata iz oblasti automatizacije i robotike, uređaja i proizvodnih sklopova, informatike, te aktivnosti i događaja, dobiti simbolične novčane nagrade.

(Kurir.rs)

Bonus video:

02:42

ONKOLOG KREIRAO APLIKACIJU ZA PRIJAVU OPASNIH DEPONIJA: Najbolje zna njihov uticaj na zdravlje ljudi, hoće da očisti Srbiju ZAUVEK

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track