Najnovije vesti

DECA STARIJA OD 5 GODINA NE MOGU U GRČKU BEZ NEGATIVNOG PCR TESTA: Postoji šansa za promene do raspusta, evo koje su opcije
Foto: EPA/ KOSTAS TSIRONIS

Grčka u subotu zvanično otvorila turističku sezonu

DECA STARIJA OD 5 GODINA NE MOGU U GRČKU BEZ NEGATIVNOG PCR TESTA: Postoji šansa za promene do raspusta, evo koje su opcije

Društvo

Deca starija od pet godina da bi ušla u Grčku moraju imati negativni PCR test, ne stariji od 72 sata.

To je trenutno pravilo na graničnim prelazima koje bi moglo da se promeni do završetka školske godine.

Grčka je u subotu zvanično otvorila i turističku sezonu i mnoga pitanja u vezi sa ulaskom stranih turista u zemlju. Jedno od najvećih je na koji način će grčki graničari podići rampu deci mlađoj od 16 godina koja u Srbiji ne mogu da se vakcinišu.

Prema sadašnjem pravilu, jedini uslov za ulazak u Grčku za decu mlađu od 16 godina je negativni PCR test ne stariji od 72 sata. Ako se ima u vidu da PCR test u Srbiji košta 9.000 dinara, to znači da bi prosečna četvoročlana porodica sa dvoje dece starije od pet, a mlađe od 16 godina, morala da izdvoji najmanje 18.000 dinara samo za testiranje. Veliki izdatak kada se zna da bi za tih 150 evra svakako mogao da se nađe smeštaj u Grčkoj od nekoliko noćenja i to usred turističke sezone.

Srećom, već postoje najave da bi pravila ulaska dece kao turista u zemlju Helena mogla da se promene u narednih mesec dana, odnosno do početka školskog raspusta.

Vlasnik jedne turističke agencije ističe da se razmatra nekoliko opcija koje bi mogle da olakšaju ulazak dece u Grčku.

- Postoji mogućnost da Grčka ne insistira više na PCR testu nego na brzom, antigenskom testu koji je kod nas znatno jeftiniji i košta 3.000 do 3.500 dinara. Takođe, razmatra se i mogućnost da naša država subvencioniše PCR testiranje - naglašava om.

Konkretan korak u privlačenju porodica već su učinili grčki hotelijeri, koji su preuzeli su na sebe plaćanje svih troškova u vezi sa PCR testiranjem. Međutim, to je nemoguće da urade i vlasnici apartmana, te se zato se mora naći neko rešenje. Inače će svi biti u problemu. Trenutno to nije veliki problem, ali biće za mesec dana kada se završi školska godina, kazu iz turističke agencije.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja