NEMA MOG ZLATKA, NI NA OVOM SNIMKU, NI NEGDE DRUGDE VEĆ 22 GODINE: Bolna ispovest majke vojnika Acića nestalog na Košarama (VIDEO)
Foto: Printscreen YouTube

nastradao tokom borbe

NEMA MOG ZLATKA, NI NA OVOM SNIMKU, NI NEGDE DRUGDE VEĆ 22 GODINE: Bolna ispovest majke vojnika Acića nestalog na Košarama (VIDEO)

Društvo -

Uznemirio me je ovaj potresan snimak ubistava koje su počinili teroristi OVK na Košarama. Uznemirena sam već 22 godine koliko ne znam sudbinu svog deteta. Čitav život ne mogu da se smirim.

Ovako započinje ispovest Dušanka Acić (68) iz Smederevske Palanke, majka vojnika Zlatka Acića (20), koji je nestao 1999. godine tokom vojne akcije u oblasti Košare, na koti Maja Glava, uz graničnu liniju sa Albanijom.

Vodi se kao nestao od 16. aprila 1999. godine i to dva dana posle najžešćih borbi na brdu Maja glava. Albanski snimci, na kojima su zabeležena tela vojnika, lična dokumenta i prizori sa karaule Košare, koji su se pojavili nedavno, njegovoj porodici donose i zebnju i sumnju da je i Zlatko tu negde na padinama Prokletija.

- Nema mog sina, ni na ovom snimku, ni nigde evo 22 godine. Gledala sam i ranije snimke tih okršaja. Goreli su i nebo i zemlja. Ni kamen tu nije mogao da ostane... Ubija me što ne znam gde je skončao, ni kako, ni zašto - u potresnom svedočenju govori majka nestalog vojnika.

Zlatko Acić bio je pripadnik Vojske Jugoslavije na redovnom odsluženju vojnog roka u Valjevu. Tokom bombardovanja poslat je u kasarnu u Kosovskoj Mitrovici, a potom sa jedinicom na Košare.

- Poslednje pismo od sina sam dobila 8. marta 1999. godine. Posle toga ni glasa ni traga od njega - priča nesrećna majka.

Na Košare došao iz Valjeva

Zlatko Acić rođen je 23. juna 1979. godine u Smederevskoj Palanci.

Živeo je neko vreme u Sjenici sa ocem Radoslavom odakle je on i poreklom. Na redovno odsluženje vojnog roka otišao je u septembru 1998. godine u Valjevo. Nestao je 16. aprila 1999. u borbama kod Košara.

Do danas njegovi posmrtni ostaci nisu nađeni.

Dušanka kaže da je Zlatko ranjen zajedno sa svojim vodnikom Dejanom Mitićem iz Niša koji je naredio ostalim vojnicima da se povuku. Zlatko je ostao sa Mitićem koji je čuvao odstupnicu vojnicima. Kad su ga opkolili teroristi vodnik se razneo bombom. Njegovi ostaci su pronađeni, a o Zlatku se i dalje ništa ne zna.

Kad se završilo bombardovanje Dušanka je pošla da traži sina.

- Nisu nam dozvolili da idemo dok je trajalo bombardovanje. Posle, tražili smo ga svuda. Iz Valjeva su nas upućivali na komandu u Kruševcu, pa u Aleksandrovac Župski. Tamo sam u Domu kulture zatekla pet-šest uplašenih vojnika. Niko ništa nije znao - ispričala je Dušanka.

Sina Zlatka videla je poslednji put u decembru 1998. godine. Dobio je odsustvo i došao na godišnjicu smrti svoje rođene sestre.

Skončali u pećini?

Zlatkov deda, Vitomir Acić, kaže da je tokom potrage za unukom saznao da jenjegov unuk, sa vodnikom Dejanom Mitićem, ostao petnaestak kilometara na albanskoj teritoriji, što ih je koštalo života.

- Ostali vojnici su se povukli, a njih dvojica nisu mogli jer su bili ranjeni. Sakrili su se u jednoj steni, pećini. Mislim da su tu i skončali i zato moj unuk do danas nije pronađen - kaže Vitomir Acić.

- Moja ćerka Biljana 1997. godine imala je 26 godina kad je otac pucao u nju u Arhivu Smederevske Palanke, a potom je izvršio samoubistvo. Umrla je mesec dana kasnije. Kada smo joj davali godinu dana Zlatko je došao na odsustvo. Tad sam ga videla poslednji put... Bez oba deteta sam ostala za manje od dve godine. Ona 26, on 20 godina - kroz suze priča Dušanka.

Iako je iz drugog braka dobila sina, ni danas nije prestala bol za izgubljenom decom. Biljani na grob može, ali ne i na Zlatkov. Zvali su je do sada dva puta na prepoznavanje posmrtnih ostataka, dva puta je davala DNK. Godinu dana posle nestanka sina, posećivali su je iz Vojske. Posle je i to prestalo. Ali, Dušanka i dalje čeka.

- Ne znam ni sama šta čekam. Ali čekam. Pouzdam se u Boga i svoju državu - poručuje majka.

(Kurir.rs/Novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja