Srbija nije odobrila nijedan zahtev za azil u 2012.

206 zahteva

Srbija nije odobrila nijedan zahtev za azil u 2012.

Društvo -
Pomoću "aerostata" - vazdušni balon sa termovizijskom kamerom - od početka godine sprečen je ilegalni ulazak 4.078 stranaca

BEOGRAD - Srpskim vlastima, od početka godine strani državljani - najviše njih iz Avganistana i Somalije - podneli su ukupno 206 zahteva za azil, a nijedan nije odobren, rečeno je u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

U istom periodu, 1.212 stranih državljana je izrazilo nameru da traže azil u Srbiji koristeći tu mogućnost kako bi preko teritorije naše zemlje došli do evropskih država.

Uprava granične policije, u cilju sprečavanja ilegalnih ulazaka preduzima niz mera koristeći i ručne i termovizijske kamere i "aerostat" - vazdušni balon sa termovizijskom kamerom, a od početka godine sprečen je ilegalni ulazak 4.078 stranaca.

Prema podacima nadležnih, zahteve za azil podnelo je 114 državljana Avganistana, 57 državljana Somalije, 13 državljana Alžira, šest državljana Eritreje i pet državljana Palestine.

"Od početka godine nije doneto nijedno rešenje kojim se strancu odobrava pravo na azil ili mu se dodeljuje supsidijarna zaštita", navode u MUP.

Za razliku od onih koji su tražili azil, mnogo je više stranih državljana, - njih 1212 - koji su izrazili nameru da zatraže azil u Srbiju, navode u Upravi granične policije MUP-a.

Među njima je najviše državljana Avganistana - 422, a zatim sledi 191 državljanin Somalije, 148 državljana Alžira, 118 državljana Pakistana, 67 državljana Maroka, 54 državljana Sirije i 45 državljana Palestine.

Najviše izraženih namera za azil - 1.011 evidentirano je u područnim policijskim upravama, dok je u Centru za smeštaj maloletnih stranaca nameru da traži azil izrazilo 17 stranih državljana.

Na graničnoj liniji nameru da traži azil su izrazila 182 stranca, dok su u Prihvatilištu za strance nameru da traži azil izrazila dva strana državljanina.Razliku u broju onih koji nameravaju da traže azil i stranih državljana koji to i zvanično učine u Upravi granične policije objašnjavaju time što većina njih Srbiju koristi kao tranzitno područje za dolazak u evropske države."Značajna razlika u broju izraženih namera da se zatraži azil u Srbiji i broja formalno podnetih zahteva za azil proizilazi iz činjenice da se većina stranih državljana koja izrazi nameru za traženje azila nikada ne javi u centre za azil u Banji Koviljači ili Bogovađi", navode u Upravi granične policije.

Dodaje se i da strani državljani koji su izrazili nameru da traže azil umesto u centre za azil "nastave svoje putovanje prema drugim evropskim zemljama koristeći teritoriju Srbije kao tranzitnu rutu".

Objašnjava se i da se potvrde koje se izdaju stranim državljanima prilikom izražavanja namere za traženje azila koriste kako bi oni izbegli prekršajnu odgovornost pred policijom zbog ilegalnog ulaska i boravka u Srbiji.Prema međunarodnim standardima i odredbama Zakona o azilu, osobe koja izraze nameru za traženje azila ne podležu prekršajnoj odgovornosti.

Protiv njih se ne preduzimaju zakonom propisane mere za učinjeni prekršaj, već im potvrda koja se izdaje služi kao dokaz da su se prijavili državnim organima kao tražioci azila i da će se u roku od 72 sata javiti u jedan od centara za azil.U Upravi granične policije navode i da se "izvestan broj" osoba kojima je izdata potvrda o nameri za traženje azila uredno javi i smesti u jedan od centara za azil.

Ukazuje se i da se oni, nakon nekoliko dana, pošto im se omogući adekvatan smeštaj, hrana i zdravstvena i higijenska nega, samovoljno udalje iz centara za azil koji su otvorenog tipa. Potom strani državljani, po ustaljenoj praksi, "postanu nedostupni državnim organima koji sprovode postupak azila i pred kojima se i podnosi zahtev za azil".

Da bi se sprečio ilegalni ulazak stranih državljana u zemlju, Uprava granične policije organizuje redovne i vanredne patrole duž granične linije, a kontroliše i "plavu granicu", odnosno reke i jezera.

"U cilju otkrivanja i sprečavanja ilegalnih prelazaka državne granice koriste se i ručne i termovizijske kamere, kao i vazdušni balon opremljen termovizijskom kamerom, a na rekama i jezerima se koriste moderna plovila", navode u Upravi granične policije.

Dodaje se i da je od početka godine "prema stranim državljanima preduzeta 2.932 mera zbog učinjenog prekršaja ilegalnog prelaska državne granice"."Tokom 2012. godine 4.078 stranih državljana su pripadnici granične policije sprečili u pokušaju ilegalnog prelaska državne granice Srbije", navode u toj upravi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track