BITKA ZA TRON: Joanikije vodi u trci za naslednika Amfilohija
Hram Svetog Save Prvi Sabor po izboru novog patrijarha Porfirija, Foto: Screenshot, Marina Lopičić

SABOR SPC

BITKA ZA TRON: Joanikije vodi u trci za naslednika Amfilohija

Društvo -

Upražnjena mesta u eparhijama SPC ni drugog dana zasedanja Sabora nisu popunjena, a konačna odluka trebalo bi da bude saopštena u petak

Novi episkopi u mitropolijama crnogorsko-primorskoj i zagrebačko-ljubljanskoj, kao i u eparhiji valjevskoj ni juče, drugog dana zasedanja Sabora SPC, nisu izabrani, a prema našim saznanjima, konačna odluka će biti saopštena najverovatnije u petak.

Najveće šanse za naslednika mitropolita Amfilohija, koji je preminuo 30. oktobra prošle godine, ima episkop Joanikije, koji, prema izvorima Kurira iz vrha SPC, zasad ima veći broj glasova od protivkandidata Davida Perovića, episkopa kruševačkog.

sabor SPC, Hram Svetog Save
foto: Nemanja Nikolić

Favoriti

Prema nezvaničnim informacijama, mesto mitropolita zagrebačko-ljubljanskog najverovatnije će zasad ostati upražnjeno, a kandidati koji se spominju kao naslednici sadašnjeg patrijarha Porfirija na čelu te mitropolije su episkop dalmatinski Nikodim Kosović i episkop bihaćko-petrovački Sergije Karanović.

Na mesto valjevskog episkopa trebalo bi da dođe iguman manastira Kovilj Isihije, koji ima blagu prednost u glasovima u odnosu na igumana manastira Tumane Petra. Ukoliko ne bude izabran za vladiku valjevskog, iguman Petar bi mogao biti postavljen za vikarnog episkopa.

Zasedanje je održano u kripti Svetog velikomučenika kneza Lazara u Hramu Svetog Save, opremljenoj da omogući nesmetan i efikasan rad otaca Sabora, u isto vreme pridržavajući se epidemioloških mera koje su propisali nadležni državni organi.

Spor

Drugi dan zasedanja Sabora prošao je bez sukoba, a jedina stvar oko koje su se vladike sporile bila je smena banatskog vladike Nikanora, kojeg prethodnih godina prati niz afera - od nestanka novca iz eparhijske kase pa do zlostavljanja svojih podređenih na radnom mestu.

Kurir.rs/ Jovan Mladenović Foto: Screenshot, Marina Lopičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track