MALE KRVOPIJE Komarci već napadaju, zbog promene vremena zaprašivanje nemoguće
Foto: Shutterstock

KRVOPIJE

MALE KRVOPIJE Komarci već napadaju, zbog promene vremena zaprašivanje nemoguće

Društvo -

Dečja koža je idealna za razvoj bakterija jer češanjem mesta ujeda, pa potom nekog drugog mesta, mogu da se šire te bakterije, kaže dr Aleksandar Adamović

Komarci su već krenuli da napadaju! Osim nadležnih, ovo su primetili i naši sugrađani jer malih krvopija sada posebno ima u mestima u blizini šuma i reka. Ipak, dodatnu muku poslednjih dana pravi nam - vreme!

Odbrana

Naime, da bi se komarci zaprašivali, kako kažu za Kurir iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine, akcije se realizuju pod adekvatnim vremenskim uslovima - bez kiše, moraju biti odgovarajuća temperatura i vlažnost vazduha, kao i odgovarajuća brzina strujanja vazduha.

Inače, kraj maja i uvod u jun obeležava prilično nestabilna vremenska prognoza. Smenjivali su se minule nedelje vetar i kiša, a prema prognozi RHMZ, oblaci nam donose još kiše i tokom naredne nedelje.

Sektor ekologije i unapređenja životne sredine JKP „Gradska čistoća“ u maju je, kako je rečeno za Kurir, sproveo šest tretmana suzbijanja odraslih formi komaraca uređajima sa zemlje na lokacijama koje su se, prema stručnoj prognozi i iskustvu prethodnih godina, pokazale kao lokaliteti pogodni za razmnožavanje komaraca. Pre svega, to se odnosi na nasipe reka, šume, parkove i izletišta.

komarac
foto: Ana Paunković

O trenutno aktuelnoj najezdi, ali i odbrani od malih napasti, razgovarali smo sa dermatologom, primarijusom dr Aleksandrom Adamovićem iz Gradskog zavoda za kožne i venerične bolesti u Beogradu. On je objasnio da i komarci, kao i drugi insekti, mogu da izazovu određene lokalne reakcije.

- Na mestu uboda javljaju se čvorići ili plikovi, koje je veoma bitno ne dirati. Posebno je teško deci objasniti da ne smeju da češu mesto ujeda. Njihova koža upravo je idealna za razvoj bakterija jer češanjem mesta ujeda, pa potom nekog drugog mesta, može da dođe do širenja - rekao je Adamović.

Dr Aleksandar Adamović
foto: Dragana Udovičić

Eterična ulja

Osim što je istakao značaj suzbijanja komaraca, rekao je da svako od nas može da se zaštiti kao pojedinac od ovih malih krvopija.

- Kada izlazite napolje, posebno posle 18 sati, potrebno je da pre toga na kožu nanesete zaštitu. Repelenti mirisom teraju insekte, a najviše komarce. Preporučuju se i različita eterična ulja sa jakim mirisima, kao što je ulje eukaliptusa, žalfije, mente, lavande... Koža može da se zaštiti i mazanjem mešavinom napravljenom u šolji vode u koju je ukapano pet kapi ulja nara. Beli luk unet ishranom, cink i vitamin B takođe odbijaju insekte - rekao je on.

Zavod za biocide

Zbog kovida se ne bave komarcima

l Zavod za biocide i medicinsku ekologiju se, zbog zauzetosti poslovima oko epidemije kovida 19, ove sezone ne bavi suzbijanjem komaraca. Zavod za biocide i medicinsku ekologiju od aprila 2020. godine radi PCR testiranje na virus korona. Suzbijanja larvi i odraslih formi komaraca sada vrši Javno-komunalno preduzeće „Gradska čistoća“.

komarac
foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track