VALJEVSKA EPARHIJA DOBILA NOVOG EPISKOPA: Isihija Rogića izabrao Sveti Arhijerejski Sabor
Foto: SPC

na majskom zasedanju

VALJEVSKA EPARHIJA DOBILA NOVOG EPISKOPA: Isihija Rogića izabrao Sveti Arhijerejski Sabor

Društvo -

Dosadašnji episkop mohački Isihije (Rogić), vikar episkopa novosadskog i bačkog Irineja, izabran je za novog episkopa valjevske eparhije.

Tu odluku je doneo Sveti Arhijerejski Sabor na majskom zasedanju. Episkop Isihije će naslediti počivšeg episkopa Milutina, koji je u martu prošle godine preminuo od posledica korona virusa.

Biografija episkopa valjevskog

Episkop Isihije (Rogić) je rođen 3. novembra 1965. godine u Moskvi, od oca Milutina i majke Jelene Rogić. Živeo je u Beogradu ali je, usled očeve diplomatske službe, veći deo detinjstva i mladosti proveo u inostranstvu. Pored Moskve, živeo je u Pekingu u Kini, Rangunu u Burmi, Kartumu u Sudanu i u Vašingtonu u Sjedinjenim Američkim Državama.

Osnovnu i srednju školu je pohađao na engleskom i na srpskom jeziku. Godine 1985. završio je Dizajnersku srednju školu u Beogradu i stekao zvanje likovnog tehničara dizajna grafike. U periodu od 1987. do 1991. godine, studirao je psihologiju na Univerzitetu Distrikta Kolumbije u Vašingtonu (SAD), kao i na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Diplomirao je bogoslovske nauke na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 2018. godine.

Na samom početku duhovne i materijalne obnove manastira Kovilja, koje je započeo današnji Mitropolit zagrebačko-ljubljanski g. Porfirije, otac Isihije se kao iskušenik pridružio koviljskom bratstvu 1991. godine, da bi u monaški lik bio postrižen rukom Njegovog Preosveštenstva Episkopa novosadskog i bačkog g. Irineja, na praznik Sretenja Gospodnjeg 1995. godine. U čin jerođakona je rukopoložen od tadašnjeg episkopa jegarskog i igumana koviljskog g. Porfirija, 18. jula 1999. godine, a nedelju dana kasnije rukopoložen je u čin jeromonaha. Dostojanstvom arhimandrita odlikovan je 21. novembra 2014. godine i, na predlog igumana i koviljskog bratstva, postavljen je za namesnika koviljske obitelji.

Episkop Isihije govori engleski i ruski jezik, objavljeno je na zvaničnom sajtu eparhije bačke.

(Kurir.rs/S. Stevanović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track