DR IVO UDOVIČIĆ: NA JESEN NOVI TALAS, DALEKO SMO OD KRAJA EPIDEMIJE: Promena na S proteinu može da izazove najgori scenario!
Foto: Nemanja Nikolić

Upozorenje

DR IVO UDOVIČIĆ: NA JESEN NOVI TALAS, DALEKO SMO OD KRAJA EPIDEMIJE: Promena na S proteinu može da izazove najgori scenario!

Društvo -

Epidemije u proseku traju i do četiri godine i zbog toga smo daleko od pobede nad virusom iako je trenutna situacija zaista dobra - rekao je juče dr Ivo Udovičić, komandant VMC Karaburma i dodao da nas čeka mirno leto, a zatim novi talas od jeseni.

Dr Udovičić je ukazao na to da virus i dalje divlja na južnoj hemisferi, te da je pitanje trenutka kada će nova mutacija stići u Srbiju kao i da postoji realan strah od toga da li će vakcine delovati i na nove sojeve.

- Situacija je zaista dobra, ali to nas ne treba previše radovati, postoji optimizam ali mora biti umeren. Očekujem mirno leto sa nekim manjim talasima, ali na jesen nas čeka novi - koliki će on biti to zavisi od nas. Ono čega se plašimo jesu nove varijante i promene na S proteinu, jer bi onda virus u najgorem scenariju mogao da izbegne naša antitela bilo stvorena imunizacijom ili preležanom koronom - istakao je Udovičić za Tanjug.

On je naveo da je za trenutnu epidemiološku situaciju zaslužna odgovornost i solidarnost građana koji su se odazvali vakcinaciji i apeluje na sve, a posebno na mlade da se vakcinišu u što većem broju i time spreče da se virus širi i mutira.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track