NOVI PAD KORONA BROJKI: Danas 145 novozaraženih, preminulo 9 pacijenata
Foto: Shutterstock, Printscreen/covid19.rs

najnoviji podaci

NOVI PAD KORONA BROJKI: Danas 145 novozaraženih, preminulo 9 pacijenata

Društvo -

U Srbiji je u prethodna 24 sata na korona virus testirano 8.914 građana od kojih je 145 novozaraženih.

Preminulo je 9 pacijenata dok se na respiratorima širom zemlje nalazi 29 obolelih.

kovid statistika
foto: Printscreen/covid19.rs

Podsetimo, dan ranije, na korona virus testirano je 11.050 građana od kojih je bilo 210 novozaraženih. Preminulo je 10 pacijenata.

Ustanove socijalne zaštite

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih u Srbiji, na današnji dan kovid-19 potvrđen je kod dvoje korisnika i 12 zaposlenih, saopštilo je danas Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Izlečeno je 5.950 korisnika i 3.086 zaposlena u ustanovama socijalne zaštite.

Inače, epidemiolog dr Predrag Kon upozorio je danas da smo sada u specifičnoj situaciji, i sada je najvažnije da istrajemo.

- Sad smo pred sam kraj kad je najklizaviji teren. Virus je u nokdaunu, samo što ga nismo srušili. Beograd koji je prednjačio u broju zaraženih, sada stagnira. Više opada broj zaraženih u manjim gradovima. Sve je to moglo da se očekuje u velikom gradu, gde je veliki broj rizičnih mesta, gde je bilo kršenja - a bilo ga je, a to znači i da može da dovede do ponovnog povećanja - rekao ke dr Kon.

Napomenuo je da je to moguće iako se ponašamo disciplinovano i vakcinisani smo.

- Nedelje su u pitanju da spustimo virus do tog nivoa da nema ozbiljnog rizika. Kada se budemo otvarali, moraju da se preduzme mere da ne budu na nivou zabrane, već da svako razmišlja o posledicama. Ako planira svadbu da razmišlja da li su gosti vakcinisani, testirani... to će biti moralna obaveza pojedinca. Niko ne želi da napravi svadbu i zarazi sve goste. Kako važi za svadbe, to važi i za ostale proslave i okupljanja - rekao je epidemiolog.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track