SRPSKA NAUČNICA NADOMAK NAGRADE ZA ŽIVOTNO DELO: 17. juna ceremonija evropske nagrade za pronalazače
Foto: EvropskI zavod za patente za Srbiju

NAJAVA

SRPSKA NAUČNICA NADOMAK NAGRADE ZA ŽIVOTNO DELO: 17. juna ceremonija evropske nagrade za pronalazače

Društvo -

Ostalo je još malo vremena da javnost iz Srbije i dijaspore da svoj glas srpskoj naučnici koja je nadomak osvajanja najveće evropske nagrade za živtno delo za pronalazače. Naime, online ceremonija dodele Evropske nagrade za pronalazače u organizaciji Evropske organizacije za patente održaće se 17. juna.

Profesorka Gordana Vunjak-Novaković nominovana je u kategoriji Životno delo, a učestvuje i u takmičenju za Nagradu publike. Svoj glas za srpsku naučnicu javnost iz zemlje i dijaspore može dati na linku Popular Prize.

Profesorka Vunjak-Novaković se dve decenije bavi istraživanjima i primenom bioreaktora koji omogućavaju da se humana tkiva gaje u laboratoriji. Sa svojim timom naučnika napravila je srčani mišić od matičnih ćelija koji radi kao srčani mišić odraslog čoveka, što predstavlja pravu revoluciju u medicini kakvu poznajemo. Trenutno istražuje i da li bi njihova tehnologija mogla da pomogne i oporavku pluća oštećenih usled COVID-19.

Gordana Vunjak-Novaković je profesorka Univerziteta Kolumbija u Njujorku, članica SANU i prva Srpkinja i žena koja je postala član Nacionalne akademije inženjerstva SAD. Ugledna naučnica je i kreativni ambasador Srbije u okviru Saveta za kreativne industrije pri Kabinetu predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić.

Gordana Vunjak-Novaković
foto: EvropskI zavod za patente za Srbiju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je 2020. godine odlikovao Ordenom Karađorđeve zvezde drugog stepena za naročite zasluge u predstavljanju Republike Srbije i njenih građana i postignute izuzetne rezultate u oblasti medicinskih nauka i biomedicinskog inženjerstva kao jednog od najperspektivnijih načina za produženje ljudskog veka i poboljšanje kvaliteta života.

Evropska nagrada za pronalazače jedna je od najprestižnijih evropskih nagrada za inovacije kojom se odaje priznanje pojedincima i timovima čiji pionirski izumi pružaju odgovore na neke od najvećih izazova našeg doba. Finaliste i pobednike bira nezavisni žiri sastavljen od međunarodnih autoriteta iz oblasti biznisa, politike, nauke, akademske zajednice i istraživanja. Žiri ocenjuje predloge na osnovu doprinosa tehničkom napretku, društvenom razvoju, ekonomskom prosperitetu i otvaranju novih radnih mesta u Evropi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track