NAJNOVIJI KORONA PRESEK: Danas 88 novozaraženih, 3 pacijenta preminula
Foto: Shutterstock, Printscreen/covid19.rs

poslednji podaci

NAJNOVIJI KORONA PRESEK: Danas 88 novozaraženih, 3 pacijenta preminula

Društvo -

U Srbiji je u prethodna 24 sata na korona virus testirano 7.992 građana od kojih je 88 novozaraženih.

kovid statistika
foto: Printscreen/covid19.rs

Preminulo je tri pacijenata dok se na respiratorima širom zemlje nalazi se 21 obolelih.

Presek po gradovima

Za 24 sata u Beogradu je registrovano još 23 nova slučaja korona virusa i to je jedini grad sa dvocifrenim brojem novozaraženih.

Na drugom mestu je Kragujevac sa 8.

Novi Pazar i Bosilegrad po 6, a u Čačku je potvrđeno još 5 novozaraženih.

U Novoj Varoši regististrovana su 4 novoobolela, a u ostalim mestima je manje od četiri.

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je danas u Srbiju stigla nova isporuka vakcina "Fajzer-Biontek".

U Srbiju je ovog ponedeljka stiglo 83.070 doza u okviru redovne isporuke, kao i još 1.170 doza po sporazumu sa Austrijom.

Njegov kolegaa epidemiolog prof. dr Vladimir Petrović, direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine i član kriznog štaba za borbu protv kovida 19 Vlade Srbije rekao je da će od korona virusa obolevati mlađi od 40 godina ukoliko dođe do četvrtog talasa.

- Na osnovu analize obolevanja i obuhvata vakcinacijom četvrti talas je moguć. Ukoliko bi do njega došlo obolevanje bi moglo biti značajnije u mlađim uzrasnim grupama, ispod 40 godina gde su obuhvat vakcinacijom i dosadašnja stopa obolevanja niži u odnosu na starije dobne grupe. Klinička slika kod mlađih osoba je do sada uglavnom bila blaža. Da li će i kada doći do četvrtog talasa, ne može se prognozirati. To će zavisiti, pre svega, od obuhvata vakcinacijom u mlađim uzrasnim grupa u Srbiji u narednom periodu, kao i od mutacije virusa na globlanom nivou. Viši obuhvat smanjuje mogućnost za novi talas, kao i populaciju osetljivih i time eventualnu stopu obolevanja ukoliko do talasa dođe. Značajnije mutacije virusa, na globalnom nivou, povećavaju verovatnoću za pojavu novih talasa, svuda u svetu, pa samim time i u Srbiji - rekao je on.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja