DO JUTROS DATO 5,2 MILIONA DOZA: 20 gradova prešlo 50 odsto vakcinisanih
Foto: EPA/GEORGI LICOVSKI

DO JUTROS DATO 5,2 MILIONA DOZA: 20 gradova prešlo 50 odsto vakcinisanih

Društvo -

Do jutros je u Srbiji dato 5,2 miliona doza vakcina protiv korona virusa, a oko 20 gradova prešlo je 50 odsto vakcinisanih, dok se u sedam lokalnih samouprava vakcinisalo manje od 30 procenata građana, izjavio je danas direktor Kancelarije za eUpravu Mihailo Jovanović.

On je rekao da je do sada dato 2,7 miliona prve doze, a 2,5 miliona druge doze vakcine i dodao da je Srbija sve bliže broju od 50 odsto vakcinisanog punoletnog stanovništva.

"Na vrhu liste nalaze se Priboj i Niš koji su dostigli broj od 60 odsto. Tu su još Beograd, Bosilegrad, Užice, Mali Zvornik, Kikinda, Novi Sad, Kladovo i sve je više onih koji se približavaju tom broju od 50 odsto", rekao je Jovanović.

Mihailo Jovanovic, eUprava
foto: Printscreen/RTS

Dodao je da je u sedam lokalnih samouprava broj vakcinisanih ispod 30 odsto, a to su Tutin, Novi Pazar, Lajkovac, Mionica, Žagubica, Ljig i Ub. On je još jednom apelovao na mlade da se vakcinišu.

Jovanović je naveo da je preko portala eUprave izdato više od 400.000 digitalnih zelenih sertifikata.

vakcinacija
foto: Zorana Jevtić

Kada je reč o stranim državljanima, Jovanović je rekao da se tokom vikenda dosta stranaca vakcinisalo u Srbiji, a da državljani BiH i Severne Makedonije mogu slobodno da se vakcinišu na punktovima u Srbiji.

Građani mogu da prime drugu dozu u bilo kom mestu u Srbiji, bez obzira na to gde su primili prvu dozu vakcine.

Dodao je da državljani Srbije koji su prvu dozu primili u inostranstvu mogu da prime drugu dozu u Srbiji, ali da će im u digitalni zeleni sertifikat biti upisana samo ona vakcina koju su primili u Srbiji.

Od četvrtka počinje održavanje velikih festivala u Srbiji, a Jovanović je rekao da su organizatori tih događaja u kontaktu sa Kriznim štabom koji odobrava velika okupljanja.

"Upravo je ideja da oni koji imaju digitalni zeleni sertifikat mogu da učestvuju na 'Egzitu'. Zbog toga sa njima pripremamo logistički dolazak na festival, pokazivanje digitalnih zelenih sertifikata i za one koji se nisu eventualno vakcinisali, PCR testiranje i dobijanje brzog rezultata, kako bi moglo da se pokaže na telefonu", rekao je Jovanović.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track