ČEKA NAS NOVI TROPSKI TALAS POSLE KRAĆEG ZAHLAĐENJA: Meteorolog Đorđe Đurić najavljuje, PAKLENE VRUĆINE brže nego što mislite!
Foto: Printscreen/TV Pink

TOPLO LETO

ČEKA NAS NOVI TROPSKI TALAS POSLE KRAĆEG ZAHLAĐENJA: Meteorolog Đorđe Đurić najavljuje, PAKLENE VRUĆINE brže nego što mislite!

Društvo -

Meteorolog Đorđe Đurić navodi da će još danas biti vrelo, uz temperature koje su se približile 40°C. Sutra stiže predah jer će biti znatno prijatnije.

U toku je drugi toplotni talas ove sezone, a nakon jučerašnjih 39°C, iza nas je i tropska noć, jer se minimalna temperatura u mnogim mestima nije spustila ispod 20°C, a jedino se u kotlinama i dolinama zapadne i jugoistočne Srbije spustila na 15-16°C. Na Kopaoniku je bilo 16°C, a na Zlatiboru je zabeležena tropska noć od 20°C. Veoma topla noć zabeležena je u Beogradu, jer je minimalna temperatura bila 26°C, a u Vršcu se nije spustila ispod 28°C. Inače, veoma visoka temperatura u Vršcu i na jugu Banata posledica je jakog juigoistočnog vetra sa fenskim efektom.

Inače, kako su spoljne temperature vazduha i do skoro 40°C, na suncu i mnogo više, u prostorijama i vozilima sa rashladnim uređajima, temperaturna razlika između spoljne i unutrašnje sredine ne bi trebala biti viša od 7 do 10 stepeni, jer organizam može doživeti i šok, kao i pri slučaju naglog ulaska u bazene, reke, mora i druge vodene površine, navodi Đurić.

Inače, naše područje je i dalje pod uticajem vrele vazdušne mase sa severa Afrike, a koje preko našeg područja struji u sklopu jugozapadnog visinskog strujanja. Osim veoma tople vazdušne mase, do Srbije i našeg područja sa jugozapadnim strujanjem ponovo su stigle velike količine čestica pustinjskog peska iz Sahare, pa je atmosfera zamućena.

Đorđe Đurić, Meteorolog
foto: Screenshot

Dobra vest je, kaže Đurić, da nas već od sutra očekuje znatno prijatnije vreme. U noći između srede i četvrtka i u četvrtak ujutro do Srbije se sa severa očekuje prodor hladnog fronta, koji će tek ponegde usloviti lokalne pljuskove sa grmljavinom, a hladni front biće izražen u vidu pojačanog severozapadnog vetra sa kojim će doći i do priliva svežije vazdušne mase.

Ujedno, severno strujanje će pročistiti i atmosferu. Hladni front, koji će do Srbije i našeg područja stići kao oslabljen i neće doneti značajnije padavine, ali će usloviti pad temperatura za pet do deset stepeni, odgovaran je za veoma snažne grmljavinske oluje sa gradom, olujnim vetrovima i veoma obilnim pljuskovima iznad zapadne i centralne Evrope. Hladni front je sklop ciklona, čiji se centar nalazi iznad centralne Evrope. Ovaj ciklon prvo je doveo do povlačenja vrele vazdušne mase u sklopu jugozapadnog strujanja sa severa Afrike, a potom će od sutra po prodororu hladnog fronta usloviti priliv svežije vazdušne mase sa Atlantika i iz oblasti Alpa.

U četvrtak tokom dana smena sunčanih i oblačnih intervala, a posle podne i uveče sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Ponegde se očekuju i grmljavinske nepogode sa gradom. U četvrtak će duvati pojačan severozapadni vetar, a na jugu Srbije duvaće jugozapadni vetar. Minimalna jutarnja temperatura od 16°C na jugoistoku do 22°C na severu Srbije i u Beogradu, maksimalna dnevna od 29°C na severu i zapadu do 33°C na jugu i istoku Srbije, u Beogradu do 30°C, napominje meteorolog.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Zorana Jevtić

U Srbiji u petak promenljivo oblačno, ponegde sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. U subotu pre podne sunčano, a posle podne naoblačenje. U nedelju promenljivo oblačno, krajem dana i tokom noći sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. U ponedeljak promenljivo oblačno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Dakle, narednih dana očekuju nas znatno prijatnije temperature i one će biti u skladu sa prosečnim vrednostima za ovo doba godine. Maksimalna temperatura u petak i za vikend narednih od 25 do 32°C, u Beogradu do 27-28°C, a najsvežije će biti u ponedeljak.

Od utorka stabilizacija vremena i osetniji porast temperatura, tako da prema trenutnim prognozama, od sredine sledeće sedmice očekuje nas novi toplotni talas sa veoma visokim temperaturama, koje bi ponovo bile preko 35°C.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track