Najnovije vesti

SENIČIĆ O POŽARIMA U TURSKOJ: U Antaliji se nalazi nekoliko hiljada Srba, evo koliko je opasno i da li su ugroženi (VIDEO)
Foto: Printscreen Twitter/loveworld

vatrena stihija

SENIČIĆ O POŽARIMA U TURSKOJ: U Antaliji se nalazi nekoliko hiljada Srba, evo koliko je opasno i da li su ugroženi (VIDEO)

Društvo

U Turskoj regiji Antalija u kojoj je izbilo više šumskih požara trenutno boravi nekoliko hiljada Srba, kaže za Kurir Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (Juta). Međutim, Seničić ističe da je vatrena stihija, zbog koje je do sada hospitalizovano 62 osobe, daleko od regije gde su turistički hoteli i da naši turisti u ovom trenutku nisu ugroženi.

Aleksandar Senicic
foto: Tamara Trajković

- U ovom trenutku situacija za turiste nije problematična. Požari su još daleko od regije gde su turistički hoteli i gde su turisti generalno smešteni. Turska je juče, prema informacijama kojim raspolažem, delimično uspela i da lokalizuje požare. Ne vidim potrebu za nervozom. U ovom trenutku je sve stabilno kada su turisti u pitanju - objašnjava Seničić i dodaje da su hoteli u Antaliji obično koncentrisani u regijama i dosta su udaljeni od planina gde su požari i krenuli.

U Turskoj se, inače, trenutno nalazi ukupno oko 20.000 naših turista.

Podsetimo, nekoliko šumskih požara izbilo je u Antaliji, popularnom turističkom letovalištu u Turskoj, dok vetar nosi plamen u smeru naseljenih područja, rekao je lokalni zvaničnik turskom CNN-u.

Prema rečima Mustafe Jigita, zvaničnika grada Manavgata, tri gradske četvrti su evakuisane.

Snimci pokazuju tamne oblake dima i plamenove visoke nekoliko metara.

Požar je počeo da se širi iz šume u distriktu Manavgatu pa se, a zbog snažnog vetra, brzo se proširio, zahvativši naseljena područja.

Hospitalizovane su 62 osobe, većinom stanovnici koji su se nagutali dima i tri osobe koje su zadobile opekotine.

Temeljnu istragu i svu potrebnu podršku i pomoć obećao je i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

S obzirom na brzo širenje požara, koji bi mogao delimično da se stavi pod kontrolu u večernjim satima, vlasti su evakuisale četiri četvrti u Manavgatu. Uz pomoć helikoptera i kanadera požar vatrogasne službe pokušavaju da stave požar pod kontrolu.

Na gašenju požara su, osim vatrogasaca, angažovani i šumski radnici. Gradonačelnik Antalije Mahitin Boček rekao je da područja na kojima borave turisti nisu ugrožena. Antalija je od Manavgata udaljena 66 km.

Boček je rekao da nema informacija o ljudskim žrtvama.

- Četiri različita mesta sa kojih je požar krenuo ukazuju na potencijalno podmetanje vatre, ali zasad nemamo potpune informacije o tome, dodao je Boček.

Iz kancelarija guvernera ranije je saopšteno da dva kanadera i 15 helikoptera učestvuju u gašenju požara.

Prema rečima lokalnog zvaničnika, zatraženo je pojačanje iz obližnjih provincija.

Za sada nije prijavljeno da li ima povređenih ili žrtava. Uzrok požara još uvek nije poznat.

(Kurir.rs/R.K.)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track