Pošte Srbije i Severne Makedonije potpisale protokol o poslovnoj saradnji
Foto: Pošta Srbije / Vuk Branković

Pošte Srbije i Severne Makedonije potpisale protokol o poslovnoj saradnji

Društvo -

Protokol o poslovnoj saradnji između JP „Pošta Srbije” i „Pošte Severne Makedonije” AD, potpisali su danas u Beogradu vršilac dužnosti direktora Pošte Srbije Zoran Đorđević, i generalni direktor Pošte Severne Makedonije AD, Jani Makraduli. Protokol je potpisan samo tri dana nakon Regionalnog poslovnog foruma u Skoplju, održanog u okviru inicijative „Otvoreni Balkan” i predstavlja prvi korak ka konkretizaciji dogovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića, premijera Severne Makedonije Zorana Zaeva i premijera Albanije Edija Rame, o učvršćivanju ekonomske saradnje u regionu.

„Pošte Srbije i Severne Makedonije žele da budu lideri ne samo u nacionalnim, već i u međunarodnim okvirima, a Protokol koji smo potpisali predstavlja krovni okvir saradnje na ostvarenju tog cilja. Danas smo utvrdili okvire za razvoj novih zajedničkih servisa, pre svega u domenu aktivnosti na kojima Pošta Srbije već intenzivno radi, a to su digitalizacija usluga i razvoj e-komerca. Približavanje Pošte Srbije i Severne Makedonije doprineće razvoju privreda naših zemalja, boljem nastupu na regionalnom tržištu i doneće nove poslove i prihode, kao i čvršće povezivanje naših građana i privreda”, izjavio je Zoran Đorđević, v.d. direktora Pošte Srbije.

posta srbije
foto: Pošta Srbije / Vuk Branković

Đorđević je posebno istakao će Pošta Srbije, zahvaljujući razgranatoj mreži međunarodnih linija, prvenstveno prema Severnoj Americi, nacionalne avio kompanije „Air Serbia” koja će, kako se očekuje, uskoro uvesti i letove ka dalekom Istoku, postati regionalni centar logističko-poštanskih servisa, čime će dodatno podržati realizaciju inicijative „Otvoreni Balkan”.

posta srbije
foto: Pošta Srbije / Vuk Branković

„Potpisivanje Protokola o saradnji je početak praktične implementacije inicijative „Otvoreni Balkan”, koju su u Skoplju najavili lideri Srbije, Severne Makedonije i Albanije. Mi smo susedi i saradnici, ali suštinski naša saradnja može da bude daleko veća. Zato današnji dokument nije samo formalnost, jer će naša saradnja, posebno kroz razvoj e-komerca i logističkih kapaciteta, postaviti temelje za otvaranje trgovine na Balkanu, što ima izuzetan značaj i za prevazilaženje posledica izazvanih pandemijom koronavirusa”, izjavio je generalni direktor Pošte Severne Makedonije, Jani Makraduli.

Đorđević i Makraduli najavili su i da će vladama Srbije, Severne Makedonije i Albanije uputiti inicijativu za uspostavljanje zajedničke poštanske marke i jedinstvene cene za paketske usluge, kako bi se građanima sve tri zemlje omogućile usluge po jedinstvenoj tarifi, kao dodatni podstrek otvaranju tržišta Balkana.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja