SEĆATE SE DEČAKA SA TRAKTORA?! MSP OBJAVIO POTRESNE SCENE NAJTUŽNIJE KOLONE!: Srbija nikada neće dozvoliti novu Oluju! (VIDEO)
Foto: Profimedia

Užasi rata

SEĆATE SE DEČAKA SA TRAKTORA?! MSP OBJAVIO POTRESNE SCENE NAJTUŽNIJE KOLONE!: Srbija nikada neće dozvoliti novu Oluju! (VIDEO)

Društvo -

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, povodom godišnjice vojno-policijske akcije "Oluja", objavilo je na Tviteru potresne fotografije i snimke Srba koji su 4. avgusta 1995. godine ostavili sve što su imali i pobegli iz Hrvatske, u strahu za svoj i život svojih najmilijih. Dugačke kolone, uplašeni pogledi dece, starci tužni i iznemogli od gladi prizori su koji se mogu videti na potresnim slikama.

U MSP su podsetili i na dvanaestogodišnjeg dečaka koji je svoju baku vozio na traktoru dok su oko njih pljuštali meci i granate.

- Dečak (12) je vozio svoju baku na traktoru, usred granatiranja, stotinama kilometara na današnji dan 1995. godine ... Zajedno sa oko 220.000 Srba, oni su bežali u operaciji Oluja, u napadu Hrvatske vojske na delove bivše Republike srpske Krajine, koje su bile pod zaštitom UN - podsećaju u MSP.

Tragične posledice ovog etničkog čišćenja koje je, kako navode, prošlo nekažnjeno je 1.852 mrtvih ili još uvek nestalih Srba, više od 220.000 primoranih u egzil.

- A broj Srba u Hrvatskoj sa predratnih 12,2 odsto 1991. godine smanjen je za trećinu, na 4,36 procenata 2011. godine - ukazuju u MSP i dodaju da se samo nekolicina Srba vratila svojim kućama, jer uslovi za povratnike ostaju nezadovoljavajući, što pokazuju i izveštaji Amnesti Internešnal.

- Danas oplakujemo sve žrtve operacije Oluja, zločina koji se ne sme zaboraviti. Zastava Srbije će uvek promovisati mir, ali nikada neće dozvoliti drugu operaciju Oluja - poručilo je Ministarstvo na svom zvaničnom Tviter nalogu.

(Kurir.rs/R. K.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track