Najnovije vesti

EPIDEMIOLOG TIODOROVIĆ: Vakcinacija nije stvar demokratije nego civilizacije, a evo šta kaže o školskoj godini
Foto: Kurir TV

opustili smo se u letnjem periodu

EPIDEMIOLOG TIODOROVIĆ: Vakcinacija nije stvar demokratije nego civilizacije, a evo šta kaže o školskoj godini

Društvo
08:28h

Dileme nema, zdravstveni radnici moraju biti svi vakcinisani, svi oni koji dolaze u kontakt sa pacijentima, rekao je epidemiolog Branislav Tiodorović i istakao da vakcinacija nije stvar demokratije nego civilizacije.

Porast broja novozaraženih koji trenutno imamo nije iznenađujući, imajući u vidu povratak velikog broja srpskih turista iz zemalja u kojima je epidemijska situacija dosta lošija. Ovaj rast koji sada imamo će se nastaviti - slažu se stručnjaci.

Međutim, zabrinjava činjenica da se ljudi vraćaju sa odmora, kolektivi se pune, uskoro će krenuti i nova školska i akademska godina, što znači i povratak studenata u domove. Osnovne epidemiološke mere u Srbiji nikada nisu ukinute, kao ni drugde u svetu, a jedino što Krizni štab može da učini jeste da pozove na kontrolu tih mera.

Epidemiolog Branislav Tiodorović rekao je da je letnji period pokazao da smo se svi opustili, da se građani pridržavaju nekih mera, ali ne svih.

"U tržnim centrima, na sportskim događajima i u ugostiteljskim objektima se to vidi, a na otvorenom, pored distance ostale mere nisu toliko važne", rekao je Tiodorović.

Branislav Tiodorovic, dr Branislav Tiodorovic
foto: TV Prva printscreen

Dodao je da iako se mnogi ne slažu ipak po svemu sudeći u kovid bolnice najveći broj obolelih dolazi iz žarišta - Grčke, Hrvatske i zbog nepoštovanja mera i zato je potrebna rigoroznija kontrola. Dodaje da svi žele da školska godina krene regularno.

"Ne možemo da pritiskamo decu od 12 godina da se vakcinišu, a da nema zadovoljavajuće rezultate kod odraslih. Prosvetni radnici moraju da shvate da treba sebe da zaštite i da će tako da zaštite decu. Podstaknimo da deca nose maske, i svako insistiranje na masovnom testiranju je neizvodivo ne možemo to da radimo stalno", istakao je Tiodorović.

Navodi da bi trebalo da imamo mirniju epidemiološku situaciju da se deca vrate u klupe, ali je to teško očekivati.

Govoreći o delta soju, kaže da ako se uzme u obzir broj hospitalizovanih može se zaključiti da nije za paniku, ali jeste za pažnju.

"Ovo je poslednji trenutak za vakcinaciju, da prosvetni radnici obezbede uslove za normalan rad", istakao je.

Navodi da moramo da pravimo razliku između lokalnih samouprava koje imaju visok procenat vakcinisanih i onih koji nemaju i da se tako odredi ko će ići onlajn a ko regularno u školu.

"Dileme nema, zdravstveni radnici moraju biti svi vakcinisani, svi oni koji dolaze u kontakt sa pacijentima", rekao je Tiodorović i ukazao da vakcinacija nije stvar demokratije nego civilizacije.

Govoreći o festivalima, rekao da je Egzit poštovao mere i da se to može postići i kod ostalih festivala.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja