DRASTIČAN SKOK KORONA BROJKI: Danas 921 novozaražen, preminulo pet pacijenata
Foto: Shutterstock

poslednji podaci

DRASTIČAN SKOK KORONA BROJKI: Danas 921 novozaražen, preminulo pet pacijenata

Društvo -

U prethodna 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 11.229 građana, a 921 je novozaražen.

Preminulo je pet pacijenata, a na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 20 obolelih.

Podsetimo, dan ranije na korona virus testirano je 11.411 građana, a 792 su bila pozitivna na kovid. Preminula su tri pacijenta, a na respiratorima se nalazilo 17 obolelih.

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je da će ograničavanje radnog vremena ugostiteljskih objekata i prestanak rada noćnih klubova uslediti ako se u Srbiji pređe broj od 1.000 zaraženih koronom dnevno.

"Niko ne pomišlja na ponovno uvođenje policijskog časa ali će nam, po svemu sudeći, sledovati ograničeno sedenje u lokalima i ponovno gašenje noćnog života", rekao je za današnji dnevni list Nova Tiodorović, koji je i član vladinog Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa.

Inače, lambda soja nema ni na vidiku, postoje samo pojedinačni slučajevi koji ulaze u Evropu, i verovatno se neće dalje ni širiti, poručio je epidemiolog dr Predrag Kon.

"Lambda bi mogao možda i da se naglo pojavi i bude donekle otporan na vakcine, ali ne skroz jer neka efikasnost vakcine mora da postoji. Čak i 30 odsto zaštite je neka zaštita i velika je korist", kaže dr Kon i dodaje da je čuo da japanska istraživanja pokazuju da lambda ima tri mutacije na spajk protein i da je zaraznija i otpornija na antitela, ali da će vreme pokazati da li je zaista tako.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track