GAVRILO JE PRE DVA MESECA PRIMIO NAJSKUPLJI LEK NA SVETU: Svakog dana je sve jači, pogledajte kako NEUMORNO VEŽBA (VIDEO)
Gavrilo Đurđević, Foto: Printscreen/Facebook/Za Gavrilovu pobedu

SJAJNA VEST

GAVRILO JE PRE DVA MESECA PRIMIO NAJSKUPLJI LEK NA SVETU: Svakog dana je sve jači, pogledajte kako NEUMORNO VEŽBA (VIDEO)

Društvo -

Dečak iz kragujevca, Gavrilo Đurđević koji boluje od SMA, mnogo je bolje od kad je primio lek Zolgensma

Gavrilo Đurđević, osmomesečna beba koja boluje od spinalne mišićne atrofije tip 1, primio je početkom juna Zolgensmu u bolnici u Budimpšeti. Ovaj dečak danas je dobro, i konačno se primećuju efekti ovog leka.

U Fejsbuk grupi "Za Gavrilovu pobedu" njegova mama objavila je snimak na kom Gavrilo sedi, igra se, vežba...

- Pozdrav društvo. Prošlo je nešto više od dva meseca kako je Gavrilo primio terapiju , jako lepo napreduje. Neumorno vežba i svakim danom je sve jači. Svi parametri posle doziranja su odlični, tako da Bože zdravlja, uskoro prestaje sa korišćenjem steroida. Hvala vam što ste uz nas i što zajedno sa nama verujete u Gavrilovu konačnu pobedu. Šaljemo vam puno ljubavi! - napisala je ona.

Video snimak malog Gavrila pogledajte klikom na link OVDE.

Podsećanja radi, na sajtu fondacije "Budi human" objavljeno je da Gavrilo Đurđević iz Kragujevca boluje od retke i progresivne neuromišićne bolesti spinalne atrofije tip 1, a da nadu za izlečenje daje nova i skupa genska terapija za koju je potrebno 2,4 miliona evra.

Dečak iz Kragujevca se prva tri meseca lepo razvijao i napredovao. Niko nije mogao da nasluti da će nešto krenuti po zlu. Roditelji su primetili da Gavrilo prestaje da pomera ruke i noge i da otežano diše. Odmah su potražili stručnu pomoć.

Ispostavilo se, nažalost da se radi o retkoj neuromišićnoj bolesti SMA1 (Spinalna mišićna atrofija tip1). Reč je o izuzetno teškoj i progresivnoj bolesti koja često ima smrtni ishod. Bolest je posledica mutacije gena i manifestuje se gubitkom osnovnih životnih funkcija kao što su hodanje, varenje hrane, gutanje i disanje. Nije mogao da drži glavicu, sedi i puzi.

Za njegov život borili su se ljudi velikog srca: obični građani, muzičari, sportisti...

Ministarstvo zdravlja kada je porodica blizu cilja u sakupljanju novca za najskuplji lek na svet, obavestilo je javnost da će Republika Srbija obezbediti nedostajuća sredstva za njegovo lečenje.

Kurir.rs / S. T.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track