EVROPSKI SUD ZA LJUDSKA PRAVA: Srbiji rok do 4. septembra da se izjasni o izručenju programera iz Niša
Foto: EPA

optuženi u sad za prevaru

EVROPSKI SUD ZA LJUDSKA PRAVA: Srbiji rok do 4. septembra da se izjasni o izručenju programera iz Niša

Društvo -

NIŠ - Evropski sud za ljudska prava dao je rok Srbiji do 4. septembra da se izjasni o slučaju grupe 10 programera iz Niša koje sumnjiče Sjedinjene Američke Države (SAD) za digitalnu prevaru vrednu više 70 miliona dolara, a potom će dati i svoj sud o tom slučaju, javlja danas Radio Slobodna Evropa.

Skupština Srbije usvojila je u februaru 2019. godine bilateralni ugovor sa Sjedinjenim Državama o izručenju koji omogućava ekstradiciju državljana koji se terete za krivična dela za koja je zaprećena kazna zatvora duža od godinu dana, a istovremeno je Srbija u obavezi da sprovodi u delo presude Evropskog suda, pa ta institucija traži da Srbija dostavi informacije u vezi sa potencijalnim izručenjem.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Advokat programera Milan Petrović navodi kako sud u Strazburu treba da odluči i preporuči da li bi programeri trebalo da budu isporučeni SAD ili da im se sudi u Srbiji i podseća da je Sud tražio odgovore na pitanja u vezi sa uslovima pod kojim bi se njegovi klijenti našli ukoliko budu izručeni SAD.

“Pre svega gde i pod kojim uslovima bi i gde bili smešteni, da li su domaći sudovi i vlasti razmotrile naše primedbe u pogledu uslova sa kojima će se suočiti pri dolasku u SAD, a posebno sanitarne uslove u pandemiji koji su, po našem mišljenju, nezadovoljavajući”, tvrdi Petrović.

Radio Slobodna Evropa podseća da se osumnjičeni terete da su učestvovali u stvaranju, promovisanju i organizaciji najmanje 16 lažnih investicionih platformi na internetu, te da su tako zaradili 70 miliona dolara.

(Kurir.rs/FoNet)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track