OGRANIČENJE BRZINE VAŽI DO 21 SAT: Kazne samo pljušte jer mnogi vozači ne znaju važno pravilo MILOŠ SKUPO PLATIO GREŠKU KOD ŠKOLE
Foto: Shutterstock/sondem, Ana Paunković

saobraćajni propisi

OGRANIČENJE BRZINE VAŽI DO 21 SAT: Kazne samo pljušte jer mnogi vozači ne znaju važno pravilo MILOŠ SKUPO PLATIO GREŠKU KOD ŠKOLE

Društvo -

Miloš Mitrović iz Beograda dobio je kaznu jer je vozio brzinom od 50 kilometara na sat u blizini škole gde je zakonsko ograničenje 30 na sat.

Mitrović je smatrao da ograničenje ne važi tokom večeri ili tokom vikenda i raspusta, međutim, policija može da napiše kaznu vozačima kad prekorače brzinu čak i ako više ne postoje objektivni razlozi zbog kojih je ograničenje postavljeno, a to potvrđuju i stručnjaci za saobraćaj, navodi Mondo.

Kažnjeni vozač je naglasio da uvek smanji brzinu kad prolazi pored škole koja se nalazi u neposrednoj blizini njegovog stana.

- Preko dana kada ima dece nikada ne vozim preko 30 na sat. Pre neki dan vozio sam oko 50 zato što sam znao da je raspust i da je nedelja odnosno da dece nema. Pritom je bilo oko 20 sati uveče. Policajac me je sačekao i napisao kaznu, a za mene to nema nikakvog smisla - kaže vozač iz Beograda.

Zona škole je inače deo puta ili ulice koja se nalazi u neposrednoj blizini škole i kao takva obeležena je odgovarajućom saobraćajnom signalizacijom. Tako stoji u Zakonu o bezbednosti saobraćaja.

- Brzina kretanja vozila u zoni škole u naselјu je ograničena do 30, a van naselјa do 50 km na sat u vremenu od 7 do 21 sat osim ako saobraćajnom znakom vreme zabrane nije drugačije određeno. Ako je znakom naznačeno 40 km na čas, onda poštuješ 40. To važi zimi, leti, vikendom, svaki dan, jer uvek postoji mogućnost da ima dece u školskom dvorištu - kaže instruktor vožnje Mladen Rajković.

Brzina od 30 km na sat se smatra "opraštajućom brzinom" za decu koja istrče na ulicu u trenutku kad nailazi automobil jer vozač pri ovoj brzini ima veće šanse da zakoči i izbegne pešaka odnosno dete ima veće šanse da preživi ako ga vozilo udari.

- Ovo pravilo važi zbog svih vannastavnih aktivnosti koje se mogu održavati izvan rasporeda školskih časova, ali i zbog školskog igrališta na kom su deca bez obzira na školske obaveze - piše u propisima o saobraćaju.

Ograničenje zbog radova i kad radova nema

Još jedan razlog zbog kojeg pljušte kazne za vozače jeste nepoštovanje organičenja brzine kad prestane razlog zbog kojeg je ograničenje postavljeno.

- Ako je ograničenje 40 zbog radova na putu, a radova trenutno nema, znak ipak mora da se poštuje. Kada god imaš znak koji ti ograničava brzinu moraš da postupaš po tome. Znak važi do prve raskrsnice i posle toga ako nije ponovljen vozač nastavlja da vozi uobičajenom brzinom - objašnjava Rajković.

Ukoliko se opšte ograničenje brzine na putevima u Srbiji razlikuje od ograničenja na saobraćajnom znaku - treba postupiti po ograničenju brzine koje je prikazano na znaku.

- Ukoliko se ograničenje brzine kretanja za pojedine vrste i kategorije vozila razlikuje od ograničenja brzine postavljenom na saobraćajnom znaku na koji nailazite treba postupiti po nižem ograničenju brzine. Opšta ograničenja brzine važe samo ukoliko brzina nije ograničena saobraćajnim znakom i iznose u naselju 50 km na sat, na putu van naselja 80 km na sat i na auto-putu 120 km na sat - stoji u saobraćajnim propisima.

(Kurir.rs/Mondo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track